04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.05.2023 22:32 | Son Güncelleme: 05.05.2023 22:40

Bloomberg: Türkiye risk altındaki TL ile paralel döviz kurunu önlemeye çalışıyor

Maliye Bakanı, Türkiye'nin son aylarda ortaya çıkan ikili döviz kurunu ortadan kaldırmak için adımlar atacağını söyledi ve Merkez Bankası'nın düzenlemelerinin resmi ve paralel piyasalar arasındaki yayılmaya katkıda bulunmuş olabileceğini öne sürdü
Bloomberg: Türkiye risk altındaki TL ile paralel döviz kurunu önlemeye çalışıyor

Bloomberg'in haberine göre 14 Mayıs seçimlerine günler kala, yerel bankalar üzerindeki kısıtlamalar yoğunlaştıkça liranın dolar karşısında bankalararası piyasadakinden daha zayıf bir seviyede bulunduğu İstanbul'daki Kapalıçarşı'da ikili döviz kuru daha da yerleşik hale geldi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Cuma günü verdiği mülakatta, "Merkez bankamızın faizleri ile serbest piyasa faizleri arasında ikili bir fiyatlama oluşmuş olsa da bu, olağanüstü bir durumda alınan olağanüstü tedbirlerin ve merkez bankamızın aldığı hızlı ve sürekli değişen kararların bir yansımasıdır" dedi.

Liranın 14 Mayıs seçimlerinden sonra değer kaybedeceğine dair artan beklentiler, yetkilileri para birimini savunmak için istisnai önlemler almaya sevk etti. Merkez Bankası geçen ay altın ticareti kurallarını değiştirerek liranın çarşıdaki değerini destekledi ve kısa bir süre için resmi bankalararası faiz oranıyla arasındaki farkı daraltmaya yardımcı oldu.

Nebati ile Kavcıoğlu birbiriyle çelişkili

Nebati'nin yorumları, daha bu hafta Türkiye'de ikili bir döviz kuru olduğunu bile reddeden Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun görüşleriyle çelişiyor gibi görünüyor. Ancak Nebati, yetkililerin "yeni düzenlemeler" ve oylamadan sonra devalüasyon beklentilerinin "kırılması" yoluyla oranlardaki farkı ortadan kaldıracaklarını söyledi.

Nebati ayrıca Türkiye'nin seçimlerden sonra faiz oranlarını artırmayacağını tekrarladı ve oylamadan sonra liranın kurunun çok daha yüksek olabileceği yönündeki spekülasyonların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

"Piyasalardaki tüm oyuncular düşük faiz oranlarını içselleştirdi" diyen Nebati, "Farklı bir hükümet ortodoks politikaların geri dönmesi anlamına gelmiyor" şeklinde konuştu.