Rusya ve Türkiye arasında, yıl sonunda sona erecek doğalgaz sözleşmelerinin yenilenmesi için yapılan müzakerelerde, sözleşmelerin aynı hacimlerde devam etmesinin değerlendirildiği bildirildi.
Bloomberg ajansında yer alan haber konuya yakın kaynaklara dayandırıldı. Haberde Rus doğalgaz ihracat tekeli Gazprom, BOTAŞ ve Enerji Bakanlığı'nın konu hakkındaki sorulara cevap vermediği belirtildi.
Ukrayna'yı işgali nedeniyle en büyük pazarı olan Avrupa'yı kaybeden Rusya'nın en büyük pazarları arasında Türkiye yer alıyor.
Rusya’nın enerji devi ile Türkiye’nin devlet şirketi BOTAŞ arasında yılda toplam 21,75 milyar metreküpe kadar gaz tedarikini kapsayan sözleşmelerin 31 Aralık’ta sona ermesi bekleniyor. Konuya yakın kaynaklar, Rusya ve Türkiye’nin yıllık akışı yaklaşık 22 milyar metreküp seviyesinde sürdürmek için müzakereler yürüttüğünü belirtti.
Gaz piyasası gözlemcileri, Donald Trump yönetiminin, Kremlin’in Ukrayna’daki savaşını finanse etmesine yardımcı olan enerji alımlarını sınırlama yönündeki baskılarını artırmasıyla birlikte, Rus gazının Türkiye’ye gelecekteki akıbetini sorgulamaya başladı.
ABD’nin geçen ay Rusya’nın iki büyük petrol üreticisine yaptırım uygulamasının ardından, Türkiye’deki rafineriler Rus ham petrolü ithalatını azaltmaya başladı.
Türkiye daha önce, iki ülke arasındaki geniş boru hattı bağlantıları üzerinden uzun vadeli sözleşmelerle ticareti yapılan Rus gazı alımlarını durdurmaya yönelik Batı baskılarına direndi. Ancak Eylül ayında, Türkiye ABD’nin de aralarında bulunduğu çeşitli ülkelerden sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alımını öngören bir dizi yeni sözleşme imzaladı.
Reuters'da geçen ay yayımlanan bir analizde, Türkiye'nin başka kaynaklardan doğalgaz alımını artırdığı, bu nedenle Rusya ve İran'ın Türkiye gaz pazarında pay kaybedebileceği ifade edilmişti.
Bloomberg’in, Türkiye’nin enerji düzenleyicisi EPDK verilerine dayanan hesaplamalarına göre, Gazprom geçen yıl Türkiye’ye 21,6 milyar metreküp doğalgaz sevk etti. Bu miktar, Türkiye’yi Çin’den sonra Rus boru hattı gazının en büyük ikinci alıcısı konumuna getirdi ve Gazprom’un yıllık mali sonuçlarını önemli ölçüde destekledi.
Karşılaştırmak gerekirse, Rus petrolünün Ukrayna üzerinden Avrupa’ya sevkiyatının 1 Ocak sabahının erken saatlerinde durması, yılda 15 milyar metreküpü aşan gaz hacimlerini etkiledi.
Tarihsel olarak Gazprom’un boru hattı gazı, Avrupa’nın dördüncü büyük gaz pazarı olan ve neredeyse tamamen ithalata bağımlı Türkiye’nin enerji arzında belirleyici rol oynadı. Toplam ithalat karışımında İran ve Azerbaycan da önemli paylara sahip.
Kaynak: Gazete Oksijen

