07 Temmuz 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.06.2024 10:06 | Son Güncelleme: 05.06.2024 11:33

Bloomberg yazdı: Hisse senedi kazançlarına vergi getirilmesi düşünülüyor

Bloomberg'ün AK Parti yetkililerine dayandırdığı haberine göre, hisse senedi ve kripto varlıklar üzerinden elde edilen kazançlara vergi getirilmesi gündemde. Henüz nihai bir karar verilmiş olmasa da haberlerin ardından hisse senetleri son üç haftanın en düşük seviyesine geriledi
Bloomberg yazdı: Hisse senedi kazançlarına vergi getirilmesi düşünülüyor

Türkiye, mali sıkılaştırma hamlesinin bir parçası olarak hisse senedi ve kripto varlıklara yapılan yatırımlardan elde edilen gelirleri vergilendirmeyi düşünüyor. Haber üzerine hisse senetleri ve lira düştü. Bloomberg'e konuşan AK Parti yetkilileri, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in hafta sonu yapılan bir parti toplantısında söz konusu planları ele aldığını söyledi ve görüşmeler özel olduğu için isimlerinin açıklanmasını istemedi. Yetkililer, Şimşek'in toplantı sırasında tüm finansal gelirlerin uygun şekilde vergilendirilmesi gerektiğini vurguladığını söyledi. Reuters'a konuşan bir yetkili de hisse senedi ve kripto varlıkların alım satımına işlem vergisi getirme çalışmalarını neredeyse tamamladığını aktardı.

Türkiye 2008 yılında borsa işlemlerinden elde edilen karlar üzerindeki vergi oranını yüzde 10'dan yüzde 0'a indirdi. Adlarının açıklanmasını istemeyen bakanlık yetkilileri, konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini doğruladı ancak nihai bir karar alınmadığını söyledi ve verginin potansiyel ölçeği hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Bu yıl dünyanın en iyi performans gösteren hisse senedi endekslerinden biri olan Borsa İstanbul 100 endeksi, haberlerin ardından yaklaşık üç haftanın en düşük seviyesine gerileyerek salı gününü yüzde 1,8 düşüşle kapattı. Ülkenin bankacılık endeksi yüzde 4,1 ile 16 Nisan'dan bu yana en fazla kaybı yaşarken, lira dolar karşısında yüzde 1,2 kadar zayıfladı.

"Uzun vadede kazanç sağlayabilir"

İstanbul'daki Strateji Portföy'de para yöneticisi olan Burak Çetinceker, “Kısa vadede bu hisse senedi piyasası için acı gibi görünüyor, ancak uzun vadede büyük bir kazanç anlamına geliyor” dedi. Çetinceker, uzun vadede böyle bir hamlenin oynaklığı azaltabileceğini, yatırım kültürünü geliştirirken spekülasyonu azaltabileceğini belirtti. 

Merkezi Kayıt Kuruluşu'na göre, 2020 başından bu yana hisse senedi hesaplarının sayısının yaklaşık yedi kat artarak 8,3 milyona ulaşmasıyla, vatandaşların hisse senedi piyasasına olan ilgisinin arttığı bir dönemde bu planlar gündeme geldi. Bu dönemde gösterge Borsa İstanbul 100 Endeksi lira bazında yüzde 800'den fazla, dolar bazında ise yüzde 70 yükseldi.

Şimşek'in bir yıl önce göreve gelmesinden bu yana, Merkez Bankası enflasyonu kontrol altına almak ve ekonomiyi istikrara kavuşturmak amacıyla faiz oranlarını yüzde 8,5'ten yüzde 50'ye yükseltti. Para politikasındaki değişikliğin ardından Şimşek, özellikle hükümetin bu yıl ekonomik çıktının yüzde 6,4'ü oranında bir bütçe açığı öngörmesi nedeniyle, enflasyonla mücadele çabalarını mali tedbirlerle destekleme sözü verdi. Bakanlık geçen ay bütçe açığını azaltmak için kamu harcamalarında kesintiye gitti ve asgari kurumlar vergisi oranının yanı sıra gayrimenkul gelirlerinin vergilendirilmesine ilişkin planlarını açıkladı. Bakanlık yetkilileri, yeni vergi düzenlemelerinin parlamentonun bu hafta kripto varlıklarla ilgili mevzuatı görüşmesinin ardından ele alınacağını söyledi.