23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.05.2024 12:15 | Son Güncelleme: 10.05.2024 14:13

Bloomberg yazdı: Türkiye enflasyonla mücadele için yeni adımlar atıyor

TCMB Başkanı Fatih Karahan dün yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38'e çıkardıklarını belirterek politikayı daha da sıkılaştırmaya hazır olduğunu söyledi. Bakan Şimşek de pazartesi günü yeni tasarruf paketi açıklanacağını duyurdu. Bloomberg enflasyonla mücadelede atılan adımları ve etkilerini yazdı
Bloomberg yazdı: Türkiye enflasyonla mücadele için yeni adımlar atıyor

Yetkililer, yüksek enflasyonla mücadeleye destek olmak amacıyla kamu harcamalarını kısmak için pazartesi günü erken saatlerde bir dizi mali tedbir açıklamaya hazırlanıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in perşembe günü İstanbul'da bir grup yatırımcıya yaptığı açıklamada, görüşmelerin özel olması nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen kişiler, hükümetin ekonomik programı güçlendirmek için yeni mali tedbirler alacağını ve yapısal reformları hızlandıracağını söyledi. 

Alınan önlemler, yetkililerin enflasyonu mümkün olan en kısa sürede düşürmek için acele ettiklerini yansıtırken, yıllık enflasyonun yakında yüzde 75 civarında zirve yapması bekleniyor. Merkez Bankası dün yaptığı açıklamada enflasyonun yılı yüzde 38 seviyesinde tamamlayacağını öngördüğünü belirtti. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, TCMB'nin enflasyonla mücadele için ne gerekiyorsa yapacağını tekrarladı ve TÜFE tahminindeki artışı daha güçlü iç talebe bağladı. 

Yatırımcılar olumlu karşıladı

Yatırımcılar sinyalleri memnuniyetle karşıladı. Türkiye'nin 5 yıllık kredi temerrüt swapları 9 baz puan düşerek 2020'den bu yana en düşük seviye olan 275 baz puana geriledi. Lira tahvilleri ralli yaptı, 2 ve 10 yıllık devlet tahvillerinin getirisi sırasıyla 72bps ve 79 baz puana düştü. Perşembe günü planlar hakkında bilgi veren kişiler, hükümetin tasarruf önlemlerinin harcamaların gözden geçirilmesini, bazı kamu harcamalarının yavaşlatılmasını ve bazı sektörlerdeki yatırımların azaltılmasını içereceğini söyledi.

Yatırımcılara yapılan sunumda fiyat istikrarı, mali pozisyonun güçlendirilmesi, cari açığın daraltılması ve yapısal reformlar ülkenin öncelikleri olarak vurgulandı. Şimşek, yaklaşık bir yıl önce yapılan genel seçimlerden bu yana, gösterge faiz oranının 40 puandan fazla artarak yüzde 50'ye yükselmesini sağlayan politika değişikliğinin mimarı oldu.

Bu değişimin bir parçası olarak yetkililer, geçen yıl seçim öncesi ve deprem harcamaları nedeniyle şişmiş bütçe açığını da daraltmaya çalışıyor. Yatırımcılar ve ekonomistler, enflasyonun düşürülmesi için mali tedbirlerin para politikasını daha fazla desteklemesi gerektiğini söylüyor.

Şahin mesajlarını yineledi

Türkiye'de enflasyon nihayet zirveye yaklaştı ancak Merkez Bankası'nın endişesi, faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutabilecek bir tedirginlik. Perşembe günü Ankara'da üç ayda bir yapılan sunumda konuşan Karahan, şahin mesajlarını yineledi ve Merkez Bankası'nın gerekirse para politikasını daha da sıkılaştırmaya hazır olduğunun sinyalini vererek görevinin ihtiyatlı olmak olduğunu dile getirdi.

"Bankanın gerçekçi olduğu anlamına geliyor"

Karahan'ın yardımcısı Cevdet Akçay, Türkiye'nin merkez bankasının endişe sektöründe olduğunu ve ileriye dönük bir yol çizmek için iyi bir senaryoya güvenmek istemediğini söyledi. Merkez Bankası'nın yıl sonu tahminini yükseltmesinin ardından, tahmin hala nispeten iyimser olmakla birlikte, çoğu ekonomistin görüşleriyle daha uyumlu. Merkez Bankası tahmin aralığının üst sınırını değiştirmeyerek yüzde 42'de tuttu. BBVA'nın Orta Doğu ve Kuzey Afrika strateji direktörü Tufan Cömert, "Merkez Bankası'nın 2024 enflasyon tahminindeki değişiklik, bankanın gerçekçi olduğu ve erken faiz indirimi olasılığının çok düşük olduğu anlamına geliyor" dedi.

Faiz indirimine ne zaman başlanır?

Türkiye hala dünyanın en hızlı fiyat artış oranlarından biriyle mücadele etmek zorunda olsa da, 2023'ten itibaren yüksek bazın istatistiksel etkisi ve dokuz faiz artışının ekonomiye yansımasıyla Haziran ayından itibaren dezenflasyonun başlaması muhtemel. Yükselen enflasyon beklentileri ve canlı iç talep ise bunun önündeki engeller arasında yer alıyor. Ekonomistler faiz indirimlerinin olası zamanlaması konusunda bölünmüş durumda ve Bloomberg anketine katılan analistlerin çoğu dördüncü çeyreğe kadar faiz indirimine gidilmeyeceğini öngörüyor. Ancak BBVA'dan Cömert, gösterge faizin yıl sonuna kadar en azından yüzde 50'de kalacağını söylüyor. Cömert, politika yapıcıların bu yaklaşımı, kredi verenler için fonlama maliyetini merkez bankasının faiz koridorunun yüzde 53'lük üst sınırına çıkaracak biraz daha likidite sıkılaştırması ile tamamlayabileceğini söyledi.