02 Nisan 2026, Perşembe
Gece Modu Gece Modu Gündüz Modu Gündüz Modu
Haber Giriş: 02.04.2026 19:26 | Son Güncelleme: 02.04.2026 19:33

Blue Owl artan çıkış taleplerine karşı fonun likidite limitini devreye aldı

ABD'li özel kredi şirketi Blue Owl, piyasalarda artan yatırımcı endişeleriyle 2026'nın ilk çeyreğinde portföyünün yüzde 21,9'una ulaşan çıkış taleplerini, yüzde 5'lik likidite kotasını uygulayarak karşıladığını bildirdi
Fotoğraf: ShutterStock
Fotoğraf: ShutterStock
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Blue Owl, hissedarlarına yönelik mektubunda konuya ilişkin bilgi verdi. Mektupta, yılın ilk çeyreğinde fonun tedavüldeki hisselerinin yaklaşık yüzde 21,9'u için geri alım başvurusu yapıldığı belirtildi.

Ancak fon yönetiminin kurumsal yapısı gereği her çeyrekte uyguladığı yüzde 5'lik para çekim limitini koruduğu kaydedilen mektupta, nakit çıkışı yapmak isteyen yatırımcıların taleplerinin yüzde 23'ünün karşılandığı aktarıldı.

Mektupta, para çekim taleplerindeki artışın piyasadaki genel "negatif algıdan" kaynaklandığı, buna karşın şirketin portföyünün kredi kalitesinin dirençli kaldığı savunuldu.

Yatırımcı tabanının büyük kısmının fona güven duymaya devam ettiği kaydedilen mektupta, 90 bin hissedarın yüzde 90'ının hisselerini elinde tuttuğu, çıkış taleplerinin ise yatırımcıların yalnızca yüzde 1'lik bir kesiminden geldiği vurgulandı.

Mektupta, 28 Şubat 2026 itibarıyla 11,3 milyar dolarlık güçlü bir likiditeye sahip olunduğu, fonun net borç öz kaynak oranının ise belirlenen güvenli aralığın altında kalarak finansal sağlamlığını koruduğu ifade edildi.

Beşinci yılını dolduran fonun hisselerinin başlangıcından bu yana yıllık ortalama yüzde 9,2 getiri sağladığına işaret edilen mektupta, bu performansın geleneksel sabit getirili araçları geride bıraktığının altı çizildi.

ABD'de sektöre ilişkin artan yatırımcı endişeleri, özel kredi şirketlerinin fonlarından para çekme taleplerinin yükselmesine yol açmıştı.

Blue Owl, bir önceki çeyrekte yüzde 5 limitini aşmasına rağmen para çekim taleplerini karşılamıştı.

Daha önce Apollo Global Management, Ares Management ve BlackRock gibi şirketler de fonlarından çıkışı yüzde 5 ile sınırlamıştı.

Kaynak: AA