18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 23.05.2023 18:41 | Son Güncelleme: 23.05.2023 18:58

Boeing'ten havacılık sektörüyle ilgili kritik uyarı: Üretime yetişemiyoruz tedarik krizinin içine girebiliriz

Boeing, havacılık ve uzay endüstrisinin beş yıldan daha uzun bir süre tedarik kesintilerinden muzdarip olabileceğini açıkladı. Şirket ayrıca tedarik krizi ile birlikte Covid-19 salgınının üretim üzerinde olumsuz etkilerinin daha uzun yıllar sürebileceğine dikkat çekti
Boeing'ten havacılık sektörüyle ilgili kritik uyarı: Üretime yetişemiyoruz tedarik krizinin içine girebiliriz

Salı günü Doha'da düzenlenen Katar Ekonomik Forumu'nda Qatar Airways CEO'su Akbar Al Baker ile birlikte bir panelde konuşma yapan Boeing İcra Kurulu Başkanı Dave Calhoun, "Çok uzun bir süre için arz kısıtlamaları görebiliyorum. 5 ila 6 yıllık birikmiş işlerimiz var, dolayısıyla eğer birikmiş işlerimiz arz kısıtlamalarının bu kadar uzun süreceğini gösteriyorsa uzun yıllar tedarik sıkıntısı yaşayacağımızı söyleyebilirim"

Uçak üretiminde zorluk yaşanıyor

Bloomberg'in haberine göre uçak üreticileri, havayolu şirketlerinin seyahat talebindeki artışı karşılamak için yeni jetler talep ettiği bir dönemde üretimi arttırmakta zorlanıyor. Boeing ve ezeli rakibi Airbus, üretimi arttırmaya çalışırken bileşen kıtlığı üretimi kısıtladı. Calhoun, sektörün ancak istikrara kavuştuktan sonra üretim oranlarını gerçekten artırabileceğini söyledi.

Al Baker, yeni jet teslimatlarındaki gecikmelerin yanı sıra, tedarik kısıtlamalarının mevcut filolar için bir engel olduğunu ve havayollarını motorlardan aviyoniklere kadar her şey için yedek parçaya ihtiyaç duyan bazı uçakları yere indirmeye zorladığını söyledi.

Al Baker sözlerinin devamında "Bunların hepsi pandeminin bir sonucu" dedi.

2035'e kadar yeni uçak modeli yok

Calhoun, Boeing veya Airbus'ın 2035 yılına kadar yepyeni bir uçak modeli üretmesini beklemediğini, çünkü yakıt verimliliğini yüzde 20 ila yüzde 30 oranında artırmak için gereken büyük harcamaları haklı çıkarmak için gerekli tahrik sistemlerinin daha erken hazır olmayacağını söyledi.

İki yönetici, hidrojenle çalışan uçakların sektörün net sıfır karbon hedefini gerçekleştirmek için yakında hazır olabileceği fikrini reddederken bunun yerine teknolojinin ancak bu yüzyılın ikinci yarısında olgunlaşacağını öngördü. Calhoun Al Baker, O zamana kadar sektörün kimyasal olarak normal jet yakıtına benzeyen ancak daha fazla petrol çıkarılmasını gerektirmeyen sürdürülebilir havacılık yakıtına güvenmesi gerekeceğini söyledi.