28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 07.03.2022 13:34 | Son Güncelleme: 07.03.2022 15:17

Çalışan kadınların yüzde 92'si üniversite mezunu, yönetici oranı ise yüzde 19

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, bankacılık sektöründeki kadın istihdam istatistiklerini paylaştı
Çalışan kadınların yüzde 92'si üniversite mezunu, yönetici oranı ise yüzde 19

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar yaptığı yazılı açıklamada, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle bankacılık sektöründeki kadın çalışanların yerini rakamlar ışığında değerlendirerek kadın müşteriler için yapılan çalışmaları aktardı.

Alpaslan Çakar, TBB'nin kurulduğu 1958'den bu yana sektöre ilişkin tutulan istatistikleri paylaştı:

"Derlediğimiz bilgiler 1963 yılında yüzde 27 olan kadın çalışan oranının 2021 Eylül sonu itibarıyla yüzde 50’ye ulaştığını, 1960’lardan bugüne neredeyse iki kat arttığını gösteriyor ki bu sevindirici bir gelişme. TÜİK verilerine baktığımızda da 90’lı yıllarda Türkiye’de kadın çalışan oranı yüzde 29 civarındayken günümüzde yüzde 31’e çıktı. Bankacılık sektörünün kadın istihdamı konusunda Türkiye ortalamasının yaklaşık 20 puan üzerinde olduğunu görüyoruz".

Kadın yönetici oranı yüzde 19

Bankaların üst yönetim kademelerindeki kadın çalışan oranında da devam eden bir artış olduğunu bildiren Çakar, yönetim kurulu başkanı, yönetim kurulu üyesi, genel müdür ve genel müdür yardımcısı görevlerindeki kadın oranının 2013 yılında yüzde 12’iken, bugün 7 puan artarak yüzde 19’a yükseldiğini, üst yönetim kademelerinde 125 kadının görev yaptığını dile getirdi.

Çakar ayrıca, kadın çalışanların yüzde 92’sinin lisans, yüksek lisans veya doktora diplomasına sahip olduğunu aktardı.

Alpaslan Çakar, bankaların özel kredilendirme uygulamalarıyla kadın girişimcileri destekleyerek ekonomik faaliyete katılımlarına destek olduklarını, danışmanlık verdiklerini, kadınlara ilham ve destek olması amacıyla cesaretlendirme programları hazırladıklarını ve finansal okuryazarlık eğitimleri düzenlediklerini kaydetti. 

Açıklamaya göre, bankaların kadın girişimcilere özel olarak sundukları çalışmalara TBB'nin internet sayfasından ulaşılabiliyor.

Kaynak: AA