04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.09.2023 19:21 | Son Güncelleme: 25.09.2023 15:18

Çinli yetkiliden çarpıcı açıklama: 1,4 milyarlık nüfus bile tüm boş evleri dolduramaz

Çin'de bir dönem istatistik bürosunun başkan yardımcısı olarak görev alan 81 yaşındaki He Keng, Reuters'a yaptığı açıklamada Çin'in 1,4 milyarlık nüfusunun dahi ülkedeki boş daireleri dolduramayacağını belirterek emlak piyasasına ilişkin çarpıcı bir değerlendirmede bulundu
Çinli yetkiliden çarpıcı açıklama: 1,4 milyarlık nüfus bile tüm boş evleri dolduramaz

Çin'in bir zamanlar ekonominin temel direği olan emlak sektörü, emlak devi China Evergrande Group'un yeni borçlanmaya getirilen kısıtlamanın ardından borç yükümlülüklerini yerine getiremediği 2021 yılından bu yana düşüşünü sürdürüyor.

Country Garden Holdings gibi büyük isim yapmış isimler, bugün bile temerrüde düşmeye yakın bir şekilde sallanmaya devam ederken, ev alıcılarının emlak sektörüne olan duyarlılığını da baskı altında tutuyor.

7,2 milyon ev

Ulusal İstatistik Bürosu'ndan (NBS) alınan son verilere göre, Ağustos sonu itibariyle satılmamış konutların toplam yüzölçümü 648 milyon metrekareye ulaştı. Reuters'in ortalama 90 metrekarelik ev büyüklüğü üzerinden yaptığı hesaplamalara göre bu rakam 7.2 milyon adet eve denk geliyor.

Uzmanların tahminlerine göre, bu sayıya halihazırda satılmış ancak nakit akışı sorunları nedeniyle henüz tamamlanmamış çok sayıda konut projesi veya 2016'daki son piyasa yükselişinde spekülatörler tarafından satın alınan ve boş kalan çok sayıda ev dahil değil.

Keng, "Şu anda kaç tane boş ev var sorusuna yanıt olarak her uzman çok farklı bir rakam veriyor, en uçtakiler ise mevcut boş ev sayısının 3 milyar insana yetecek kadar olduğuna inanıyor" şeklinde konuştu.

Resmi medya Çin Haber Servisi tarafından yayınlanan bir videoya göre, Çin'in güneyindeki Dongguan kentinde düzenlenen bir forumda yaptığı konuşmada Keng "Bu tahmin biraz fazla olabilir, ancak 1,4 milyar insan muhtemelen bu boş evleri dolduramaz" dedi.