29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.10.2023 13:40 | Son Güncelleme: 04.10.2023 13:55

Donald Trump, Sam Bankman-Fried ve Snapchat kurucuları: Artık ABD'nin en zenginlerinden değiller

2023 Forbes 400 En Zengin Amerikalılar Listesi'nden bu yıl 24 milyarder çıkartıldı. Donald Trump, Sam Bankman-Fried ve Snapchat'in kurucularının içinde olduğu 24 kişi toplam 43 milyar dolar kaybetti
Donald Trump, Sam Bankman-Fried ve Snapchat kurucuları: Artık ABD'nin en zenginlerinden değiller

2023 ABD'nin En Zenginleri Forbes 400 listesine girmek bu yıl biraz pahalı oldu. Amerika'nın en zengin 400 kişisi arasında yer almak için gereken asgari net servet, 2022'ye göre 200 milyon dolar artarak 2,9 milyar dolara yükseldi. Çıtanın yükselmesiyle geçen yıl listede yer alan 24 kişi çıkarıldı. Bu 24 kişinin neredeyse tamamı bir yıl öncesine göre daha yoksul. Bazıları milyarlarca, hatta on milyarlarca dolar kaybetti.

Kayıpların çoğunu FTX kurucuları oluşturuyor

Aslında, bu grubun kaybettiği toplam 43 milyar doların yarısı sadece iki kişiden geliyor: Sam Bankman-Fried ve Gary Wang. Kripto ticaret firması Alameda Research ve kripto borsası FTX'in kurucu ortaklarına geçen sonbaharda imparatorlukları çöktüğünde ve dolandırıcılık, kara para aklama ve kampanya finansmanı suçları yöneltildi. Aralık ayında çeşitli suçlamaları kabul eden Wang, şimdi iddiaları reddeden Bankman-Fried'a karşı savcılarla işbirliği yapıyor. Bankman-Fried, 2022 Forbes 400 listesinde 17.2 milyar dolar servetle yer alıyordu ve Wang'ın serveti de 4.6 milyar dolar olarak tahmin ediliyordu. Şimdi her ikisinin de değeri muhtemelen sıfıra üç virgülden çok daha yakın. 

Trump'ın serveti yüzde 19 azaldı

Bu yıl Forbes 400'den düşen tek önemli isimler onlar değil. Son otuz yılın büyük bir bölümünde listede yer alan Donald Trump, Beyaz Saray'dan ayrıldığından bu yana inişli çıkışlı birkaç yıl geçirdi. Trump 2021'de sıralamadan düştü ancak geçen yıl yatırımcıların sosyal medya platformu Truth Social'a olan ilgisinin devam etmesiyle geri döndü. Bu heves azalıyor ve eski başkanın mülk portföyü de zorlanıyor ve Trump'ın serveti geçen yıl 3,2 milyar dolardan bugün tahmini 2,6 milyar dolara düşerek yüzde 19 azaldı. Sınırın 300 milyon dolar altında kaldı.

Diğer önemli isimler arasında sosyal oyun platformu Roblox'un kurucusu ve CEO'su David Baszucki (2 milyar dolar), Facebook'un ilk başkanı ve hayırsever Sean Parker (2,8 milyar dolar) ve Snapchat'in kurucu ortakları Evan Spiegel (2,6 milyar dolar) ve Bobby Murphy (2,2 milyar dolar) yer alıyor. Snapchat'in kurucuları ilk olarak 2015 yılında, sırasıyla 25 ve 27 yaşlarında yükseldiler ve yıllarca Forbes 400'ün en genç üyeleri arasında yer aldılar.

Teknoloji hisselerindeki geniş çaplı gerilemenin teknoloji milyarderlerini en çok etkilediği 2022'nin aksine, bu yılki kayıplar çeşitli sektörler arasında daha geniş bir alana yayıldı. Bankman-Fried ve Wang'ın yanı sıra, aralarında hedge fon yöneticileri Stephen Mandel (2,5 milyar dolar) ve Scott Shleifer (2,5 milyar dolar) ile bankacılık ve emlak kralı Bernard Saul II'nin (2,6 milyar dolar) de bulunduğu üç finans ve yatırım kralı daha listede yer alamadı. Ayrıca Estée Lauder kozmetik servetinin varisleri William Lauder (2,3 milyar dolar) ve Aerin Lauder (2,2 milyar dolar); Tyson Foods'tan Barbara Tyson da (2 milyar dolar) listede yer almadı.