03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.03.2024 23:10 | Son Güncelleme: 03.03.2024 23:24

Dünyanın en iyi Altın Vize sunan ülkeleri belli oldu

Portekiz, son kısıtlamalara rağmen en iyi yatırım amaçlı ikamet programları sıralamasında dünya birincisi oldu
Dünyanın en iyi Altın Vize sunan ülkeleri belli oldu

Danışmanlık şirketi Henley & Partners tarafından hazırlanan ve vatandaşlığa geçiş süresi, vergiler, maliyetler ve itibar gibi faktörleri inceleyen endekse göre Portekiz, uygun fiyatlı ve yüksek yaşam kalitesinin yanı sıra diğer Avrupa ülkelerine kolay erişim ve AB vatandaşlığına giden açık bir yol sunuyor. Avusturya ve Yunanistan sıralamada ikinciliği paylaştı.

Bloomberg'in haberine göre yabancı yatırımcıların bir ön ödeme yaparak bir ülkede daimi ikamet izni almalarına olanak tanıyan yatırım yoluyla ikamet programlarının kaldırılması yönünde çağrılar yapılırken, altın vize olarak adlandırılan bu programlar gelişmeye devam etti.

Avrupa ülkeleri, vatandaşlığa giden nispeten kolay yollar sunmaları, yatırımcıların Avrupa Birliği genelinde vizesiz seyahat etmelerine ve kıtada düşük maliyetle bir iş kurmalarına veya yaşamalarına olanak tanımaları nedeniyle endekste üst sıralarda yer aldı.

Henley & Partners İcra Kurulu Başkanı Juerg Steffen, "Avrupa'da yatırım amaçlı ikamet programları, dünyada en çok rağbet gören yatırım amaçlı göç programları arasında üst sıralarda yer almaya devam ediyor" dedi ve ekledi: "Bu programlar dünyanın önde gelen ekonomilerinden bazılarına katılımı mümkün kılıyor ve ülkeye özgü dalgalanmalara maruz kalmayı azaltmanın bir yolu"

Madalyonun diğer yüzü

Altın vizeler, Lizbon ve Atina gibi şehirlerde emlak fiyatlarının yükselmesine neden oldukları endişesiyle eleştiri konusu oldu. Bu durum, aralarında geçen yıl Portekiz ve Şubat ayında Yunanistan'ın da bulunduğu bazı ülkelerin bu vizeleri kısıtlamasına yol açtı.

Göçmen yatırımcı programı, ikamet ve vatandaşlık karşılığında yabancı sermaye ve iş adamlarını cezbetmek için tasarlanmış program. Bunlar yatırım, altın vize veya altın pasaport programları ile vatandaşlık olarak da biliniyor.

En azından kısmen zengin yabancıların sorumlu tutulduğu bir konut kriziyle karşı karşıya kalan Portekiz, gurbetçiler için vergi muafiyetlerini sona erdirmek üzere harekete geçti. Ancak buna rağmen küresel servet danışmanları ülkenin yabancı yatırımcıları çekmeye devam ettiğini söylüyor. Birleşik Arap Emirlikleri ve Macaristan gibi diğer ülkeler de yakın zamanda kendi yatırım amaçlı ikamet politikalarını uygulamaya koydu.

Henley & Partners'a göre, 2024 yılında dünya çapında 128 bin yüksek servete sahip kişi yeni bir ülkeye taşınacak. Geçen yıl ve bu yıl danışmanlık şirketi aracılığıyla altın vize başvurusunda bulunanların başında Amerikalıların geldiği belirtildi.

En iyi Altın Vize uygulamasını sunan ülkeler şöyle:

1. Portekiz (75)
2. Avusturya (73)
2. Yunanistan (73)
3. İsviçre (73)
4. İtalya (72)
5. İngiltere (71)
6. Kanada (69)
6. İspanya (69)
7. Lüksemburg (66)
7. Birleşik Arap Emirlikleri (66)
8. Singapur (65)
9. Avustralya (64)


Not: Henley & Partners'ın paylaştığı endeks; yaşam kalitesi, işlem süresi, vatandaşlığa geçiş süresi ve toplam maliyet (0 ila 100 puan) dahil olmak üzere 10 faktöre dayalı olarak en iyi yatırım yoluyla ikamet programlarını gösteriyor.