Dünyanın en zengin beş kişisi, 2020'den bu yana servetlerini iki kattan fazla artırarak 869 milyar dolara çıkardı. 5 milyar yoksul insan ise bu süreçte para kaybetti. Yeni bir rapor yayınlayan İngiliz yardım kuruşulu Oxfam’a göre zengin ve fakir arasındaki uçurumun giderek artmasıyla 10 yıl içinde dünya ilk trilyonerini görecek. Rapor aynı zamanda, mevcut eğilimlerin devam etmesi halinde dünyadaki yoksulluğun 229 yıl daha devam edeceği konusunda uyarıyor.
Servetleri enflasyondan daha hızlı arttı
Covid pandemisinden bu yana eşitsizlikte dramatik bir artış yaşandığına dikkat çeken Oxfam, dünya milyarderlerinin 2020 yılına kıyasla 3,3 milyon dolar daha zengin olduğunu ve servetlerinin enflasyon oranından üç kat daha hızlı arttığını söyledi. Rapor dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca işçinin yaşam standartlarındaki durgunluğa rağmen, dünyanın en büyük 10 şirketinden yedisinin CEO veya ana hissedar olarak bir milyardere sahip olduğunu ortaya koyuyor.
İşçilere 25 günlük ücret kaybı yaşadı
Araştırma şirketi Wealth X ve Forbes'un verileri kullanılarak derlenen rapora göre, dünyanın en zengin beş kişisi olan Elon Musk, Bernard Arnault, Jeff Bezos, Larry Ellison ve Mark Zuckerberg'in toplam serveti 464 milyar dolar ya da %114 oranında arttı. Aynı dönemde, dünya nüfusunun %60'ını oluşturan yoksul 4,77 milyar insanın toplam serveti reel olarak %0,2 oranında azaldı. Raporda, "Dünya genelinde insanlar, genellikle sigortasız ve tehlikeli işlerde düşük ücret karşılığında daha fazla ve daha uzun saatler çalışıyor. 52 ülkede yaklaşık 800 milyon işçinin ortalama reel ücretleri düştü. Bu işçiler son iki yılda toplam 1,5 milyar dolar kaybetti. Bu da her bir işçi için 25 günlük ücret kaybına denk geliyor” denildi.
Süper zenginlerin servetlerini yansıtan raporda, hayat pahalılığının hane halkları üzerinde yarattığı baskıya rağmen iş dünyasının kârlarının keskin bir şekilde arttığı da belirtiliyor. Dünyanın en büyük 148 şirketinin Haziran 2023'e kadar olan dönemde toplam 1,8 milyon dolar net kâr elde ettiğini ortaya koyan rapor, bu rakamın 2018-21 dönemindeki ortalama net kârla karşılaştırıldığında %52'lik bir artışa işaret ettiğini belirtiyor. Rapor, zenginler için uygulanacak olan servet vergisinin her yıl 28 milyar dolar gelir getireceğini ifade ediyor.