29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.08.2023 19:52 | Son Güncelleme: 26.08.2023 23:30

ECB faiz artırımlarına ne zaman son verecek?

Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyesi Martins Kazaks yaptığı açıklamada, ECB'nin faiz artırımlarına ara vermesi için çok erken olabileceğini, enflasyonla mücadelede erken bir duruşun bankayı daha sonra ekonomi üzerinde daha fazla baskı uygulamaya zorlayabileceğini dile getirdi
ECB faiz artırımlarına ne zaman son verecek?

ECB son dokuz toplantısının her birinde yükselen enflasyonu durdurmak için faiz oranlarını artırdı ancak politika yapıcılar resesyon risklerinin baş göstermesi, enflasyonun yavaşlaması ve ücret artışının ılımlı kalması nedeniyle bir duraklama yapmayı düşünüyor.

Artırım kararını ertelemenin bedeli olur

Jackson Hole'deki yıllık merkez bankacıları ve ekonomistler toplantısının oturum aralarında Reuters'a konuşan Kazaks, "Şu anda elimizdeki bilgilere baktığımızda faiz artırımını ertelersek yılın ilerleyen dönemlerinde veya gelecek yılın başlarında çok daha fazlasını yapmak zorunda kalma riski söz konusu" dedi.

Piyasalar Eylül ayında yeni bir artırım ihtimalini yaklaşık yüzde 50 olarak görürken, yıl sonuna kadar bir hamle yapılması muhtemel görülüyor.

Sıkılaştırmanın süreceği vurgulanmalı

Letonya Merkez Bankası Başkanı Kazaks, 14 Eylül'deki politika toplantısına açık fikirli bir şekilde gireceğini ve karar vermeden önce yeni personel projeksiyonlarını görmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Kazaks, ECB beklemeyi tercih etse bile, işinin henüz bitmediğini ve daha fazla politika sıkılaştırmasının masada olduğunun açıkça belirtmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

2025 enflasyon hedefi için çok geç

ECB projeksiyonları şu anda enflasyonun yüzde 2'lik hedefine ancak 2025'in sonlarında döneceğini öngörüyor ve Kazaks bunun çok geç olduğunu savunuyor. Bazılarının duraksamayı düşünmesinin önemli bir nedeni, rekor kırabilecek bir turizm sezonuna rağmen ekonomik büyüme göstergelerinin üçüncü çeyrekte bir daralmaya işaret etmesinden kaynaklanıyor. Sanayi zaten durgunluk içinde ve hizmetler de hem anket hem de somut göstergelerin beklentilerin altında gelmesiyle yumuşuyor.

Yılın geri kalanında büyüme yatay seyredecek olsa da Kazaks, bloğun hala direnç göstermesi nedeniyle derin bir durgunluğun söz konusu olmadığını ve enflasyonu dizginlemek için işgücü piyasasında bir miktar yumuşamanın aslında arzu edildiğini söyledi.

Faizler ne zaman düşüşe geçecek?

Faizler zirve yaptıktan sonra bir süre daha sabit tutulmalı ve ECB ancak projeksiyonlar enflasyonun yüzde 2'nin altına düşme riski taşıdığını göstermeye başladığında faizleri düşürmeye başlamalı.

Kazaks konu hakkında "Enflasyon projeksiyonu tutarlı bir şekilde yüzde 2'lik hedefimizin altında kalmaya başladığında faizleri düşürmeye başlarız" dedi. Piyasalar ancak 2024'ün ikinci yarısında bir faiz indirimi öngörüyor ve Kazaks bunun makroekonomik görünümle tutarsız olduğunu düşünmediğini söyledi.