21 Haziran 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.06.2024 12:24 | Son Güncelleme: 15.06.2024 12:37

Elon Musk büyük oy farkıyla kazandı

Amerikan finans piyasalarında hafta sonunun en önemli konuşma konusu olan Tesla Genel Kurulu’nun sonuçları açıklandı. Tesla’nın ABP Sermaye Piyasası Kurulu’na (SEC) yaptığı bildirime göre Elon Musk hisse senedi opsiyon paketi konusundaki oylamayı ezici bir üstünlükle kazandı
Elon Musk büyük oy farkıyla kazandı

Musk’a 304 milyon adet Tesla hissesini şu andaki değerinin 8’de birine satın alma hakkı veren pakete 1 milyar 835 milyon “evet” oyu çıktı. “Hayır” oyları 449 milyon 639 binde kaldı. 25.8 milyon oya sahip ortaklar ise oylamaya katılmadı. Mevzuata göre oylamaya katılmayan hissedarların sahip olduğu oy hakları da “hayır” oyu kapsamında değerlendiriliyor. Buna göre Musk lehine kullanılan oylar yüzde 79’u aştı.

Elon Musk ve Tesla Yönetimi Kurulu’nun hararetle desteklediği iki ayrı önerge de Genel Kurul’da kabul edildi. Yapılan oylamalar sonucunda Tesla’nın şirket merkezinin Delaware’den Teksas’a taşınması kesinleşti. Ayrıca Musk’ın kardeşi Kimbal Musk ve küresel medya patronu Rupert Murdoch’un küçük oğlu James Murdoch’un Tesla Yönetim Kurulu’ndaki üyeliklerinin sürmesi onaylandı.

'Bonus'unu hemen alamayacak

Tesla Genel Kurulu’ndaki onay, Musk’ın kurumsal şirketler tarihinin en yüksek “bonus”unu hemen alacağı anlamına gelmiyor. Yorumcular, Delaware mahkemesinin iptal kararının yürürlükte olduğunu, ancak kararın temyizi ve ortadan kaldırılması konusunda Tesla’nın elinin güçlendiğini belirtiyorlar.

Musk karardan sonra, sahibi olduğu X platformunda yayınladığı bir mesajda Delaware eyaletine bir gönderme yaptı. Mesajına, üzerinde “Vox Populi, Vox Dei - Halkın sesi Tanrı’nın Sesi” yazılı bir pasta fotoğrafı iliştiren Musk, “Bu pastayı Delaware’ye bir ayrılık hediyesi olarak olarak yolluyorum” ifadesini kullandı.