03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.03.2024 21:05 | Son Güncelleme: 27.03.2024 21:18

Enflasyon düşük gelirlileri vurdu: Hamburgerler küçüldü, içecekler masadan kalktı

ABD'de fast-food restoranlarındaki fahiş fiyatlar gelir düzeyi düşük kesimleri ürkütürken masalara gelen hamburgerler küçüldü, içecekler sipariş edilmez oldu
Enflasyon düşük gelirlileri vurdu: Hamburgerler küçüldü, içecekler masadan kalktı

Bir danışmanlık firması olan Revenue Management Solutions tarafından Şubat ayında yapılan ankete göre, yılda 50 bin dolardan az kazananlar olarak tanımlanan düşük gelirli tüketicilerin yaklaşık dörtte biri daha az fast food yediğini söyledi.

ABD'd artan gıda fiyatları, bütçesine dikkat eden tüketicilerin tasarruf etmesine neden oluyor. İster evde ister restoranda tüketilsin, gıda fiyatları Ocak 2021'den Ocak 2024'e kadar yüzde 20 artarak kayıtlardaki en hızlı sıçramayı gerçekleştirdi. Kısa süre önce yapılan bir nüfus sayımı, yılda 35 bin dolardan az kazanan insanların yarısının günlük harcamalarını ödemekte zorlandığını ve yaklaşık yüzde 80'inin son fiyat artışları nedeniyle orta derecede veya "çok" stresli olduğunu gösterdi.

Hamburgerler küçüldü, içecek masadan kalktı

Tennessee eyaletinde bir pansiyonda yarı zamanlı olarak çalışan müzisyen Lauren Oxford, eskiden işlerini hallettikten sonra McDonald's'a uğradığını ve 5 dolardan daha az bir fiyata iki duble hamburger, patates kızartması ve bir içecek tükettiğini söyledi. Oxford, fiyatlar yükseldikçe daha küçük hamburgerlere yönelirken içecek almayı da bıraktı.

Ancak şirket yöneticilerine göre McDonald's franchise'larının fiyatları yaklaşık yüzde 10 artırdığı bir yılın ardından, genel olarak McDonald's'a daha az gidiliyor.

Fed'in en son Bej Kitap raporunda 12 bölgesel Fed merkezinden 7'si düşük gelirli tüketicilerin pazarlık arayışı içinde harcama alışkanlıklarını değiştirdiğini, toplum gruplarından daha fazla yardım istediğini veya krediye erişimde zorlandığını bildirdi.

Mevcut en son ABD nüfus sayımı verilerine göre, Siyah Amerikalı hanelerin yaklaşık üçte biri ve beyaz Amerikalı hanelerin yüzde 21'i 2022 yılında 35 bin dolardan az kazandı.

Genellikle uygun fiyat imajını öne çıkaran fast-food şirketleri için düşük gelirli tüketiciler müşteri tabanının önemli bir bölümünü oluşturuyor ve ekonomide uzun vadeli trendlerin habercisi oluyor. Ancak genellikle harcamalarını ilk kısanlar ve en son geri dönenler de onlar oluyor.

Düşen satışar artan fiyatlarla dengeleniyor

Ancak şimdi, zincirlerin müşterileri geçmişte olduğu kadar yoğun bir şekilde kovalama olasılığı daha düşük olabilir çünkü satışlardaki düşüşe rağmen, satışlar artan fiyatlarla desteklenerek istikrar korunuyor.