30 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.04.2024 21:14 | Son Güncelleme: 03.04.2024 21:59

Fed Başkanı Powell'den faiz indirimi mesajı

Fed Başkanı Jerome Powell politika yapıcıların faiz indiriminden önce enflasyonun daha fazla düştüğünü görmek için bekleyeceğini söyledi. Powell enflasyondaki son yükselişin ise genel görünümü değiştirmediğini vurguladı
Fed Başkanı Powell'den faiz indirimi mesajı

Fed Başkanı Powell, Stanford İşletme, Hükümet ve Toplum Forumu etkinliğinde yaptığı konuşmada para politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Powell yetkililerin faiz indirimi öncesi enflasyonun gidişatını görmek için zamanı olduğunu belirtti.

Powell son enflasyon verilerinin bir sıçramadan daha fazla olduğunu söylemek için erken olduğunu ve genel görünümü önemli ölçüde değiştirmediğini, büyümenin güçlü seyrettiğini, işgücü piyasasının güçlü olduğunu ancak dengelendiğini, enflasyonun da engebeli yola rağmen hedefe doğru ilerlediğini söyledi.

Powell “Enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye doğru ineceğine dair güvenimiz artana kadar politika faizimizi düşürmenin uygun olacağını öngörmüyoruz. Ekonominin gücü ve enflasyonda şu ana kadar kaydedilen ilerleme göz önüne alındığında, gelen verilerin politika kararlarımıza yön vermesine izin verecek zamanımız var” değerlendirmesini yaptı.

Powell ekonomi beklendiği yönde ilerlerse bu sene faiz indiriminin muhtemel olduğunu dile getirdi. Başkan enflasyonu düşürme işlerinin henüz bitmediğini sözlerine ekledi.

Faiz indirimi çok erken düşürmenin sakıncaları olabilir

Görünümün hala oldukça belirsiz ve her iki tarafta da risklerle karşı karşıya olunduğunu vurgulayan Powell, faiz oranlarını çok erken veya çok fazla düşürmenin enflasyondaki ilerlemenin tersine dönmesine neden olabileceğini ve daha da sıkı politikalar gerektirebileceğini kaydetti. Powell, para politikasını çok geç ya da çok az gevşetmenin ise ekonomik aktiviteyi ve istihdamı gereğinden fazla zayıflatabileceği uyarısında bulundu.

Yaklaşan seçimlere ve Fed’in bağımsızlığına dair de yorum yapan Powell siyasetten uzak durmanın önemine dikkat çekerek “Bizim analizimiz herhangi bir siyasi görüş veya şahıstan bağımsızdır.” ifadesini kullandı.

Fed geçen ayki toplantısında faizlerde değişikliğe gitmemiş, bu yıl için 3 faiz indirimi beklentisini korumuştu.