27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.03.2024 10:20 | Son Güncelleme: 21.03.2024 10:21

Fed kararı sonrası altın fiyatlarında yeni rekor

Altın, Fed'in bu yıl üç faiz indirimi öngörüsünü korumasının ardından ilk kez ons başına 2.200 doların üzerine çıktı
Fed kararı sonrası altın fiyatlarında yeni rekor

Külçe, kazançlarını kaybetmeden önce erken işlemlerde rekora yükseldi. Artan jeopolitik riskler ve Çin liderliğindeki merkez bankalarının satın almaları da dahil olmak üzere uzun süredir devam eden desteklerin desteğiyle Şubat ortasından bu yana yükselişe geçti. Ancak hızlı yükseliş birçok tecrübeli piyasa gözlemcisini şaşırttı.

Yükseliş kısmen ABD'de daha gevşek para politikası beklentilerinden kaynaklandı ve bu durum Çarşamba günü Fed tarafından yeniden doğrulandı. Başkan Jerome Powell, yetkililerin fiyatların düştüğüne dair daha fazla kanıt görmek istediklerini vurgulamaya devam etti, ancak "Çoğu insanın görüşüne göre bu güveni sağlayacağımız ve faiz indirimleri olacağı hala muhtemel" dedi.

"Altın yatırımcılarının geri gelmesi için yeşil ışık"

Pepperstone Group Araştırma Başkanı Chris Weston, "Dün gece gördüğümüz şey, altın yatırımcılarının geri gelmesi için gerçekten yeşil ışıktı. Fed, şu anda bizim enflasyona karşı hoşgörülü olduklarını söyledi. Gördüm ki, işgücü piyasasının gücünün engel teşkil etmeyeceği konusunda hoşgörülüler” dedi.

Fed'in uzun zamandır beklenen hamlesinin zamanlamasına ilişkin spekülasyonlar, yatırımcıların altın üzerindeki net uzun pozisyonlarını geçen hafta 2019'dan bu yana en fazla artırdığını gösteren verilerle birlikte son dönemdeki kazanımların tetikleyicisi olmuş olabilir.

Serbest piyasada güncel altın satış fiyatları

  • Gram altın 2.538,57 lira
  • Çeyrek altın 3.754,55 lira
  • Yarım altın 7.509,10 lira
  • Cumhuriyet altını 14.972 lira
  • Gremse altın 42.824,00 lira