23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.05.2023 23:03 | Son Güncelleme: 03.05.2023 23:56

Fed'in faiz kararı sonrası altın fiyatlarında sert yükseliş

Fed'in beklentiler doğrultusunda politika faizini 25 baz puan artırma kararı vermesinin ardından altın fiyatlarında ibre yukarı döndü. Kararın duyurulmasından saatler sonra ons altın 2040 doları aştı
Fed'in faiz kararı sonrası altın fiyatlarında sert yükseliş

Küresel piyasaların haftalardır beklediği gün geldi. Fed politika faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artırarak 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5-5,25 aralığına yükseltti. Bu kararın ardından piyasalar hareketlenirken gözler özellikle ons altının üzerinde.

Faiz kararı öncesinde 2020-2025 dolar seviyesinde seyreden ons altın Salı günü akşam saatlerinden bu yana güçlü bir seyir izliyor. Fed'in faiz kararını duyurmasının ardından ise ons altındaki yükseliş ivme kazandı ve kararın ardından kısa sürede 2040 doları aştı. 

ABD borsalarında ise negatif seyir karar sonrası da devam etti. S&P 500 (yüzde -0,70), Nasdaq (yüzde -0,64) ve Dow Jones (yüzde 0,80) hafta ortasını sınırlı düşüşle kapattı. 

Powell renk vermedi

Faiz kararının duyurulmasının ardından Fed Başkanı Jerome Powell düzenlediği basın toplantısında gelecek aylarda verecekleri faiz kararlarına ilişkin 'renk' vermekten kaçındı. Powell, gelecek aylarda karar alırken verileri takip ederek adım atacaklarını ve gerekirse para politikasını daha da sıkılaştıracaklarını söyledi. Enflasyonun hala hedefin üzerinde seyrettiğini belirten Powell “geçen yılın ortalarından beri enflasyon yavaşladı ama hala yüksek kalmaya devam ediyor. Enflasyonu hedefe döndürmekte kararlıyız, önümüzde uzun bir yol var” ifadesini kullandı.