22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.03.2023 13:22 | Son Güncelleme: 29.03.2023 14:08

Fransa'daki bankalar baskınların ardından 1,1 milyar dolardan fazla cezayla karşı karşıya

Fransa'da vergi kaçakçılığı nedeniyle baskın yapılan bankalara toplam 1,1 milyar dolar para cezası verildi. Paris savcılığının verdiği bilgiye göre ceza alan Societe Generale ve BNP Paribas'ın yanı sıra soruşturmada HSBC, Natixis ve BNP'nin Exane birimi gibi bankalar yer alıyor
Fransa'daki bankalar baskınların ardından 1,1 milyar dolardan fazla cezayla karşı karşıya

Aralarında Societe Generale ve BNP Paribas'ın da bulunduğu Fransız bankaları, temettü ödemeleriyle ilgili vergi dolandırıcılığı ve kara para aklama soruşturmasının bir parçası olarak 1 milyar euro'nun (1,1 milyar dolar) üzerinde toplu para cezasına çarptırıldı. 

Paris'teki savcılığa göre HSBC, Natixis ve BNP'nin Exane birimi de soruşturmanın bir parçası. Savcı, baskınlarla ilgili ön soruşturmaların Aralık 2021'de açıldığını söyledi. Bankalara yapılan aramalar, Cum-Cum olarak bilinen ve hissedarların temettü vergisinden kaçınmak için hisse senetlerini kısa bir süre için yurtdışında bulunan yatırımcılara aktardığı bir temettü arbitraj stratejisiyle ilgilidir. Yatırımcılar, temettülerin ödendiği ve vergilendirilmediği ya da vergilerin iade edildiği süre boyunca hisseleri ellerinde tuttular. Daha sonra hisse senetlerini asıl sahibine geri sattılar ve tasarruf edilen miktar taraflar arasında paylaştırıldı. 

BNP, HSBC ve Natixis temsilcileri Bloomberg'in yorum taleplerine yanıt vermedi. SocGen sözcüsü bankanın soruşturmanın bir parçası olduğunu doğruladı. Baskınlar, Credit Suisse'in acil kurtarılması ve Silikon Vadisi Bankası'nın yetkililer tarafından el konulmasıyla yatırımcıların darbe aldığı ABD ve Avrupa'da bankacılık sektörüne ilişkin olumsuz havayı daha da arttırdı. 

Fransa'daki banka soruşturması

Savcının aylardır hazırlık aşamasında olduğunu söylediği Fransız soruşturmasında 16 yerel sulh hakimi, 150'den fazla müfettiş ve Köln'den 6 savcı yer alıyor. Almanya'da temettüler üzerinden vergi ödemekten kaçınma, bu ülkede on yıldan uzun bir süredir devam eden bir skandal. Cum-Ex olarak bilinen benzer bir plan, açığa satış yapanların ve hisselerin gerçek sahiplerinin sadece bir kez ödenen bir temettü üzerinden vergi kredisi talep etmelerine izin veriyordu. 

2019'da Almanya'da görülen bir Cum-Ex davasında bir yatırımcı mahkemeye Cum-Ex'in Cum-Cum'dan beş ila altı kat daha kârlı olduğunu söyledi. Bununla birlikte, yasal risklerin çok daha düşük olduğu düşünüldüğünden, Cum-Cum özellikle bankalar arası ticarette çok daha yaygındı.

Cum-Cum, Cum-Ex ile aynı şekilde herhangi bir yasal soruna yol açmayacağına inanıldığı için yaygın olarak uygulanmıştır. Uzun süredir devam eden bu soruşturma finans sektöründeki binlerce potansiyel şüpheliyi kapsıyor ve Almanya'daki neredeyse tüm büyük uluslararası bankalara baskınlar düzenlendi. Almanya, Birleşik Krallık ve Danimarka'da hukuk ve ceza davalarına yol açtı. Fransız savcı ayrıca Fransız soruşturmasıyla ilgili daha fazla bilgi vermek isteyen herkesi adım atmaya davet etti.