29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.11.2022 17:08 | Son Güncelleme: 19.11.2022 17:48

FTX iflas davasında müşteri gizliliği talep ediyor

İflas eden kripto para borsası FTX, alacaklılara ödeme yapmak ve belirli ticari çıkarları yeniden belirlemek için varlık incelemesi başlattı. Süreç sonunda yeniden yapılandırma ya da satış fırsatlarını değerlendireceklerini söyleyen yeni CEO John Ray iflas davasında müşteri gizliliği talep etti
FTX iflas davasında müşteri gizliliği talep ediyor

Kripto para borsası FTX'in eski patronu Sam Bankman-Fried'in koltuğuna oturan yeni CEO John Ray kısa bir zaman öncesine kadar 32 milyar dolar değerinde olan şirketi kurtarmak için çabalıyor. 11 Kasım'da iflas başvurusunda bulunan FTX, alacaklılara ödeme yapmak ve belirli ticari çıkarları yeniden belirlemek için varlık incelemesi başlattı. İflas sürecinin bir parçası olarak FTX borçluları olarak kabul edilen 101 farklı şirketin varlık incelemesini gerçekleştirecek. Ray, "Önümüzdeki haftalarda bu iştiraklerle ilgili olarak satış, yeniden sermayelendirme veya diğer stratejik işlemleri araştırmak önceliğimiz olacak" dedi.

FTX dosyasının salı günü Delaware'deki ilk iflas mahkemesi duruşmasında görülmesi bekleniyor

FTX, "Müşteri listesinin kamuya açıklanmasının, borçluların rakiplerine bu müşterilerle temas kurmak ve onları avlamak için haksız bir avantaj sağlayabileceğini savunuyor. Geleneksel borç sahiplerinin olmadığını ve müşterilerini ifşa etmenin rekabete zarar vereceğini iddia eden FTX, mahkemeden alacaklıların isimlerini ve kimliklerini gizli tutmasını talep edecek. 

FTX, iflas mahkemesinden, yeniden yapılanmaya çalışırken operasyonlarını çalışır durumda tutmak için gerekli olduğunu söylediği dış satıcılara ödeme izni istedi. Bunlar arasında yazılım sağlayıcılarının yanı sıra kripto varlıklarının güvenliğini ve depolanmasını sağlayan şirketler de bulunuyor. FTX başlangıçta mahkemeden ödemeler için 9 milyon doları onaylamasını istedi.

Banka hesapları doğrulanamıyor

Şirket mahkeyemeye sunduğu başka bir dosyada da, yeni bir nakit yönetim sistemini onaylamasını talep etti. Bu başvuruda 565 milyon dolarlık nakit varlığını doğruladığını, ancak bilinen 216 banka hesabının yalnızca 144'ünde bakiyeleri doğrulayabildiğinden, "henüz elinde bulundurduğu toplam nakit miktarını bilmediğini" söyledi.

FTX, şirketin Sullivan & Cromwell'deki avukatlar ve Alvarez & Marsal'dan danışmanlarla birlikte çalışmak üzere yatırım bankacısı olarak Perella Weinberg Partners'ı tuttuğunu duyurdu.

Benzer iki iflas süreci var

Voyager Digital ve Celsius Holdings olmak üzere diğer iki önemli kripto para şirketi de bu yıl iflas başvurusunda bulundu. FTX gibi, her biri hemen tasfiye yerine yeniden yapılanma ya da satış süreci için uğraştı. Hatta Voyager, FTX ile satış anlaşması imzalamıştı ancak kriz göz önüne alındığında bunun gerçekleşmesi artık olası görünmüyor.