03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.05.2023 09:25 | Son Güncelleme: 01.05.2023 10:16

Getir, Alman rakibi Flink'i devralmak için görüşüyor

Geçen yıl 1,2 milyar dolarlık bir anlaşmayla Alman rakibi Gorillas'ı satın alan Getir'in şimdi de Flink'i almak için görüşme yaptığı ortaya çıktı
Getir, Alman rakibi Flink'i devralmak için görüşüyor

Market uygulaması Getir, Alman rakibi Flink'i devralmak için görüşmelere başladı. Financial Times gazetesinin yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre henüz bir anlaşmaya varılacağının garantisi yok. Gazete ayrıca Flink'in 1 milyar doların üzerinde bir değerleme için mevcut yatırımcılardan yaklaşık 100 milyon dolar fon toplamak için görüşmelerde bulunduğunu da ekledi. Getir ve Flink, Reuters haber ajansının haberi doğrulatmak için yaptığı yorum taleplerine yanıt vermedi.

Getir geçtiğimiz Aralık ayında 1,2 milyar dolarlık bir anlaşmayla Alman market şirketi Gorillas'ı satın alarak Avrupa'nın dakikalar içinde market alışverişi sunan iki şirketini birleştirdi. 

Görüşmelerin ilginç bir tarafı da Abu Dabi Varlık Fonu Mubadala'nın hem Getir'de hem de Flink'te hissesinin bulunması.

Ancak hızlı ticaret şirketleri, hızlı büyümelerinin ardından geçen yıl Mart ayında teslimatlara yönelik karantina kaynaklı talebin düşmesi ve faiz oranlarının yükselmesiyle darbe alırken, yatırımcılar da zarar eden teknoloji firmalarından uzaklaştı.

ABD ve Avrupa'da 2021'in ortalarına kadar 10 dakika gibi kısa bir sürede market ürünlerini teslim etmeyi vaat eden bir düzineden fazla hızlı market uygulaması piyasaya sürüldükten sonra, şu anda sadece bir avuç oyuncu kaldı. Birkaç küçük hızlı teslimat uygulaması ya satıldı ya da iş modellerini değiştirdi. Getir 2021'de İngiltere merkezli Weezy'yi satın alırken, ABD merkezli Gopuff ise Dija ve Fancy'yi satın aldı ve DoorDash Almanya'daki Flink'e yatırım yaptı. 

Getir'in Aralık ayında Gorillas'ı satın alması, son iki yılda Avrupa çapında genişleyen en önemli iki start-up'ı bir araya getirdi. Rekabet azaldıkça, hayatta kalan oyuncuların yatırımcıları, tüketicilerin yüksek enflasyon döneminde bile hızlı teslimatın rahatlığı için ödeme yapmaya hazır olacakları konusunda iyimserliğe devam ediyor.