ABD'de yapılan son araştırmalar yeni bir istifa rüzgarının kapıda olduğunu gösteriyor. Pandemi dönemiyle zirve yapan sevmediği işte çalışanları istifa oranı (Büyük istifa) 2019 öncesine döndü. Buna rağmen iş değiştirmeyi planlayanların sayısında ciddi anlamda artış var. Deloitte, Ernst & Young, KPMG ile birlikte en büyük dört denetim firmasından biri olan olan PwC verileri, her dört ofis çalışanından birinin önümüzdeki 12 ay içinde iş değiştirmek istediğini gösteriyor. Bu oranın bir yıl önce yüzde 19 olduğu düşünüldüğünde mutsuz çalışanların sayısının arttığı anlaşılıyor.
Her beş çalışandan biri 2 işte çalışıyor
Bloomberg'ün haberine göre; kariyer değiştirmek isteyen ofis çalışanlarının çoğu, enflasyon ve istikrarsız fiyatların getirdiği ekonomik zorluklarla nasıl başa çıkacaklarını konusunda endişeleniyor. 2022'de ay sonunda elinde para kaldığını söyleyenlerin oranı yüzde 47 iken bu oran 2023'te yüzde 38'e düştü. Araştırmaya katılan neredeyse her beş katılımcıdan biri, geçinmek için ikinci bir işte çalıştığını söylüyor. Buna rağmen uzmanlar iş değiştirmek isteyenlerin, yeni kariyer tercihi yaparken yapay zeka gerçeğiyle yüzleşmeye hazır olmaları gerektiğini söylüyor. Buna göre önümüzdeki 5 yıl içinde yapay zeka birçok sektörde iş gücüne ortak olacak ve sadece donanımlı olan çalışanlar kariyerlerine kaygısız şekilde devam edebilecek.
Yöneticiler önlem almak zorunda
Araştırmanın rakamları yöneticilerin de kendilerini ve çalışanlarını geleceğe hazırlamaları gerektiğini gösteriyor. Çalışanların üçte biri, şirketlerinin mevcut gidişatla on yıl içinde ekonomik olarak ayakta kalamayacağını düşünüyor. Bu rakam 2023'ün başlarında PwC'nin Küresel CEO Anketi'nin sonuçlarıyla (Yüzde 39) tutarlı. Yöneticiler ya maaşları artıracak ya da çalışanlarına yapay zekanın kopyalayamayacağı becerilerini güçlendirmek için eğitim vermek zorunda kalacak. Aksi halde şirketlerin de çalışanların da geleceği pek parlak görünmüyor.