24 Kasım 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.05.2022 04:30 | Son Güncelleme: 18.09.2022 11:37

Hibrit çalışma, hayatta spora daha çok yer açtı

Pandemide evde spor yapanların sayısı arttı, koşu bandı satışları katlandı. Ama yeniden salonlara ve açık havaya döndük. İstanbul’da yeni trend koşu kulüpleri. Sporseverler koşarken sosyalleşiyor
Hibrit çalışma, hayatta spora daha çok yer açtı

Türkiye’nin en başarılı 50 kadın CEO’sundan biri Zeynep Selgur. Perakende sektörünün deneyimli yöneticilerinden. Yerel sermayeli Türkiye’nin en büyük spor perakende şirketi olan Sportive’in Genel Müdürü Selgur aynı zamanda Birleşmiş Markalar Derneği’nin de yönetiminde.

Kendisiyle 2018 yılında buluştuğumuzda dünyada ve Türkiye’de ticari zorluklara rağmen spor perakendesindeki gelişmeleri ve Sportive markasının faaliyetlerini konuşmuştuk. Üstelik o yıl Zeynep Selgur için de hayatının en zor yıllarından biriydi. Kansere yakalandığını öğrenmişti. Mesleğindeki 30’uncu yılında hem bir sağlık mücadelesi verdi hem de iş yaşamından uzaklaşmadı, işine, hayatına tutundu. Pandemi döneminde Sportive ile yeniliklere imza attı. Bu hafta Zeynep Selgur ile Sportive’in Bağdat Caddesi’nde yeni açılan mağazasında buluştuk. 

Spor giyinmek artık bir yaşam tarzı oldu. Pandemiden sonra çok daha fazla insan spor şıklığı yaşıyor... Spor bir yaşam tarzı. Spor yapan ve yapmayan herkesin spora ilgisi var. Bu işin çok farklı boyutları var. Belirsizliklerin yaşandığı, herkesin evine kapandığı dönemde herkes kendi hayatını düşündü. Belirsizlik hepimizin yeni hayat standartını belirledi. Zor dönemden geçiyoruz dünya ve Türkiye olarak. Belirsizliklerin devam ettiği ortamda biz de Sportive olarak hızımızı artırarak, dinamik şekilde değişime adapte olmaya çalıştık.

Sportive hem mağazacılık yapıyor hem önemli bir tedarikçi hem de kulüplerle çalışıyor değil mi?

Biz Sportive’e 360 spor şirketi diyoruz. Dünyanın en büyük spor markalarını bünyesinde barındıran; perakende, e-ticaret, toptan, takım sporları, kulüp ve elit sporcu iş birlikleriyle Türkiye’nin yerel sermayeli en büyük aktif spor şirketi. Kapsamı çok geniş bir ağımız ve misyonumuz var. Sağlıklı yaşam, bunun için de spor şart.

Sportive nasıl kuruldu?

Esasen 1998 yılında bir aile tarafından kuruldu ve 2012 yılında İş Girişim Sermayesi yüzde 92’sine ortak oldu. Ben de Sportive’e bu dönemde katıldım.

Perakende sektöründe deneyimli bir isimsiniz. Farklı markaları yönetmiştiniz. Spor markası yönetmenin farkı nedir?

Spor perakendesi diğer perakende işleri gibi değil. Rol modeller genelde aktif sporun içinde olan kişiler. Bu büyük bir fark yaratıyor. Çünkü o elit sporcuların tercihleri herkesi etkiliyor. Futbol, basketbol ve yüzmede pek çok takımın ürün tedarikçisi ve sponsoruyuz. Elit sporcuların da sponsoruyuz. Çok heyecan verici bunlar.

Pandemiden nasıl etkilendiniz?

Pandemide online yatırımlarımız hızlandı. Aynı gün teslimat, mağazadan teslimat gibi kolaylıklar sağladık. Pandemide evde spor yapanların sayısı çok hızlı arttı, evde spor yapmak için ihtiyaçlar farklılaştı. Koşu bandı satışları arttı. Ancak şu anda o işleri yapan şirketlerin işleri düşüyor. Çünkü artık herkes dışarıda. Bizim pandemi süresinde e-ticaret satışlarımız iyi gitti. Yoga, pilates ürünleri çok satıldı.

Online alışveriş hayata bu kadar girince, mağaza sayıları düşecek deniyordu. Son zamanlarda bunun tam tersi gelişmeler oluyor. Mağazalar yenileniyor...

Mağaza ayağında farklılaşmaya ihtiyaç oldu. Pandemide de iyi gözlemledik ve hiç durmadık. Dijitalden hızlı geri dönüşler aldık. Mart ayından sonra çok hızlı geri dönüş oldu. Mağazalarımızda da yeni konsepte geçişe karar verdik. I-AM, İngiltere bazlı tasarım şirketi, onlarla çalıştık. Mağazalarımızda deneyim alanları yaratmaya karar verdik. Yeni kuşak bunu çok önemsiyor. Burada yüzme bölümünde, basketbol bölümünde farklı deneyim alanları var. Tüm ekip genç düşünmeye odaklandık. Gençlerle çok konuştuk. Zaten onların arasındayız.

Spor ayakkabı alırken ölçüm yapılıyor dijital ortamda. Mağazayı gezerken gördüm. Bu ne sağlıyor?
Bu yeni teknoloji. Ayağınızı basıyorsunuz, numara tespitinin çok ötesinde ayağınızı nasıl basıyorsunuz, topuklarınız ne kadar basıyor, ayak şekliniz vs… Her şeye bakarak size ayakkabı modelleri öneriyor. Her yaştan ziyaretçi deniyor burada.

AVM’lerde mağazalarınız var. Şimdi Bağdat Caddesi’nde büyük bir mağaza açtınız. Cadde mağazacılığına özlem mi var?

Bağdat Caddesi yeniden canlanıyor. Birçok mağaza yenileniyor. Biz de Bağdat Caddesi’nde karar kıldık. Nisan’da açıldı. Ardından Bodrum’da mağaza açtık. Ankara’da yeni konsept mağazamız açılacak. 1.5 ay içinde 3 yeni konsept mağazamız olacak. Bağdat Caddesi binamızın üst katını merkez ofisimiz haline getirdik.

“Belirsizlikler belirliyor biraz da yeni atılımları” dediniz sohbete başlarken. Ne tür yenilikler var?

Mesela şu an İstanbul’da çok sayıda koşu kulübü var, biz bir çoğunun sponsoruyuz. Bizim mağaza önünden koşu başlatan çok sayıda grup var. Hem koşuyorlar hem sosyalleşiyorlar ve koşarken doğru ayakkabı ile doğru tekstil kullanmanın önemini de biliyorlar. Koşanlar için çok özel kıyafetler var.

Sportive üretimini nerede yapıyor?

Tekstil ürünleri yapıyoruz kendi markamızla. Üretimimiz burada yapılıyor. Bizim çalıştığımız fabrikaların büyük çoğunluğu global markalara tekstil ürünü üretiyor. Spor ayakkabısı yapmıyoruz, o teknoloji hala Türkiye’de yok.

Müşterilerinizin kadın-erkek oranı nedir?

Yüzde 65’i erkek. Tüketici yaş ortalamamız 32. Çok genç. Çünkü biz aktif sporu çok yakın takip ediyoruz. Fiyat artışları herkesi etkiledi. Sizde durum ne?

Pandemideki ürün tedarik zinciri kırılması halen devam ediyor. Uzakdoğu’dan gelen mal akışında sorun var. Global markalar bu zorluklarla uğraşıyor. Aktif sporda biraz şanslıyız çünkü bize şu anda ilgi var. Fiyatlarda zorlanma bizim için var ama aynı şekilde ürüne ulaşmada da sorun var.

Rusya- Ukrayna savaşının etkisi oldu mu?

Rusya Avrupa’nın en büyük spor pazarı. Birçok marka hızlı karar alarak Rusya’dan çıktı. Ukrayna için de aynı şey geçerli, Amerika ve Avrupa markalarının Rusya ve Ukrayna’ya göndereceği ürünler ellerinde kaldı. Nisan’da bu markalar ürünlerini Türkiye pazarına aktardılar. Bu eğilim mayısta da sürüyor. Bizim için olumlu oldu. Bu dönemde 3 haneli kar artışları gördük. Bunu gördüğümüz için de yeni yatırımlar yapıyoruz.

Birçok iş yeri hibrit sisteme geçti. Perakendede ise bu zor. Sizin çalışanlarınızla yeni sisteminiz nasıl?

Z kuşağından hiç kimse artık haftada 5 gün işe gelmez. Belirsizliği yönetecek zekalarıyla dışarıda dolaşmalılar. Sokağın, caddenin bir enerjisi var. O enerjiyi görerek ilerler markalar. Bizde de bir grup arkadaşımız dışarıdan çalışıyor, farklı düzenlemeler yaptık.

En çok ne satılıyor?

Kategori olarak koşu ayakkabıları ve sneaker. Koşu yatırımı çok yapılıyor. En üst teknolojide ürünlerimiz var, çok ilgi görüyoruz.

Online’da da yenilikler yapıyor musunuz?

Dijitaldeki pazar yerlerinden çıktık. Kendi spor pazar yerimizi yaratıyoruz artık. Sporun bazı dallarında yokuz, o alanlarda olanlarla da konuştuk onlar da gelecek pazar yerimize. Bu yılın sonuna doğru pazar yerimizi açacağız. Mağazacılık alanında agresif büyüyeceğiz.

Spor alışkanlıkları değişiyor mu?

Değişen dünyada spor daha çok günlük yaşantımıza giriyor, girecek. Hibrit çalışma sistemi sporu daha çok hayata sokacak. Kick boks da yükselişte. Bence yeni spor dalları da çıkacak.

Kariyerine Boyner Holding’de başlayıp Benetton’un bölgesel CEO’luğuna yükselen Zeynep Selgur 2014’ten bu yana Sportive CEO’su. 2018’de perakende sektörünün en iyi yöneticisi seçildi. Türkiye’nin En Güçlü 50 Kadın CEO’su listesinde yer aldı

Olimpiyatlardan bazı spor dalları kaldırıldı ve onların yerine kaykay gibi yeni spor dalları geldi. Değişim geldi diyebilir miyiz?

Kesinlikle. Çünkü artık gençler izlemiyordu olimpiyatları. Gençler güreş değil dalga sörfü izlemek istiyordu. Kaykay, dalga sörfü ve dans girdi Olimpiyat Oyunları’na.

Dansın girmesi ile ilgili görüşünüzü merak ettim…

Çok iyi oldu. Çünkü yapılan araştırmalar klasik fitness yerine kasları çalıştıran dansın bedene daha iyi geldiğini gösteriyor. Ruha ve bedene iyi geliyor dans. Biz de Nike’ın dans koleksiyonunu seneye satmaya başlayacağız. Dalga sörfü Türkiye için zor görünüyor ama dans ve kaykay dallarında Türkiye’de de güzel gelişmeler olacak. 

Sporda kadın CEO yok!

Spor markalarının yöneticileri genelde erkek oluyor. Markaların CEO’larına baktım, kadın yok sanırım. Doğru, spor alanında kadın CEO yok. Bir kadın vardı Avustralya’da. Hala duruyor mu, bilmiyorum. Bu iş erkeklerin dünyası olmuş, bence bu da değişecek. Pek çok platforma giriyorum globalde. Türkiye’den bir kadın görünce ilgiyle karşılıyorlar. Saygı duyuyor herkes.

Sayılarla Sportive...

• Arena ve Nike Aksesuar’ın Türkiye distiribütörü
• Puma ve Nike takım sporları distiribütörü
• 11 ilde 29 mağazada toplamda 20 bin metrekarelik perakende satış alanı var
• Toptan müşterisi sayısı 956
• 96 spor kulübü ve 400’e yakın her branştan elit sporcu ile iş birliği var
• Türkiye Yüzme Federasyonu ve Türk Milli Yüzme Takımları’nın ana sponsoru
• Basketbolda Tofaş, Türk Telekom, Karşıyaka SK ürün tedarikçisi ve sponsoru
• Futbolda, Bursaspor ve TFF Süper Lig’e çıkan Ümraniyespor ürün tedarikçisi ve sponsoru.