24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.04.2023 18:50 | Son Güncelleme: 17.04.2023 19:24

İngiltere Merkez Bankası'ndan Stablecoin uyarısı: Sınırlama getirilebilir

İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Jon Cunliffe, düzenleyicilerin ödemeler için stablecoin kullanımına sınırlama getirmeleri gerekebileceğini söyledi
İngiltere Merkez Bankası'ndan Stablecoin uyarısı: Sınırlama getirilebilir

Cunliffe, ödeme sistemlerindeki hızlı inovasyonun müşteriler ve bir bütün olarak finansal piyasalar için yeni riskler getirebileceği ihtimalini gündeme getirdi. Cunliffe Pazartesi günü fintech sektörü kuruluşu Innovate Finance tarafından düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, "Kamu politikası perspektifinden bakıldığında, ödemelerde rekabet ve yenilik isterken, finansal sistemin uyum sağlamasına zaman tanımayan ve bu nedenle finansal istikrarı tehdit edebilecek hızlı, yıkıcı değişime karşı korunmamız gerekiyor" dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

"Düzenleyicilerin başlangıçta herhangi bir oranda, ödemeler için kullanılan stablecoin'lere sınırlama getirilip getirilmeyeceğine karar vermeleri gerekecek."

Kripto dünyasında ticareti kolaylaştırdı

Şu anda banka dışı işletmeler tarafından çıkarılan stabilcoin'ler, bir varlığın değerine sabitlenmiş durumda. Bitcoin gibi kripto para birimlerinin aksine, mülkiyeti kaydetmek ve aktarmak için defter teknolojisini kullanırken istikrarlı bir değeri korumak için tasarlandı.

Cunliffe, şimdiye kadar kullanımlarının kripto varlık dünyasında ticareti ve diğer işlemleri kolaylaştırmakla sınırlı kaldığını dile getirirken buna karşın stablecoin'lerin daha geniş ölçekte ödemeler için kullanma önerileri de olduğunu belirtti.

Daha verimli ama çerçeveye oturtulamadı

Bloomberg'in haberine göre Cunliffe, "Stablecoin'ler ödemelerde daha fazla verimlilik ve işlevsellik imkanı sunuyor" dedi ve ekledi: "Ancak mevcut ödeme sistemleri ve ticari bankalar tarafından çıkarılan paraların aksine, şu anda herhangi bir düzenleyici çerçeveye uymuyorlar."

Stablecoin, belirli bir varlığa veya varlık sepetine göre sabit bir değer korumayı amaçlayan bir kripto para türü. Bu, ABD doları gibi para birimleri, altın gibi emtialar veya diğer kripto paralar gibi olabilir. Stablecoin'in amacı, diğer kripto paralara kıyasla daha istikrarlı ve güvenilir bir değer depolama aracı sağlamak.

Cunliffe, bu durumun başlangıçta, stabilcoin mevduatlarının 85 bin sterlin'e kadar olan mevduatları koruyan endüstri tarafından finanse edilen sigorta programı tarafından korunmayacağı anlamına gelebileceğine dikkat çekti. 

Cunliffe, şu anda Parlamento'dan geçmekte olan Finansal Hizmetler ve Piyasalar Yasa Tasarısı'nın Banka'ya sistemik stabilcoin operatörlerini düzenleme yetkisi vereceğini söyledi. İngiltere Merkez Bankası'nın planlarına göre, uygulayacağı standartlar geleneksel ödemeler ve ticari banka parası için olanlarla aynı olacak.

Stablecoin'ler likit varlıklarla desteklenmeli

Cunliffe, sistemik stablecoin'lerin talep üzerine itibari paraya çevrilebilmelerini sağlamak için "yüksek kaliteli ve likit varlıklar" ile desteklenmeleri gerektiğini de söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunlar ya İngiltere Merkez Bankası'ndaki mevduatları ya da likiditesi çok yüksek menkul kıymetleri ya da bu ikisinin bir kombinasyonunu içerebilir. Şu anda bu seçeneklerden hangisinin en uygun olduğunu değerlendiriyoruz."