17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.04.2024 17:24 | Son Güncelleme: 15.04.2024 17:29

İşten çıkarma kararı Tesla'nın hisselerini düşürdü

Tesla'nın ilk çeyrekte araç teslimatlarında keskin bir düşüş bildirmesinin ardından Elon Musk 10 binden fazla çalışanı etkileyecek işten çıkarmalar yapılacağını duyurdu. Toplu işten çıkarmalara yönelik raporlar Tesla'nın hisselerini düşürdü
İşten çıkarma kararı Tesla'nın hisselerini düşürdü

Tesla'nın küresel ölçekteki iş gücünün %10'undan fazlasını keseceğine dair raporların yayınlanması, elektrikli araç devinin zor durumdaki hisselerinin düşmesine neden oldu. Haberi ilk duyuran yayın olan Electrek'e göre Tesla'nın milyarder CEO'su Elon Musk, 10.000'den fazla çalışanı etkileyecek işten çıkarmaları personel notuyla duyurdu. Musk notta "Bundan daha fazla nefret ettiğim bir şey yok, ancak yapılması gerekiyor" dedi ve işten çıkarmaların Tesla'nın "bir sonraki büyüme aşaması" için vites yükseltmesini sağlayacağını iki kez vurguladı.

Musk, Tesla'nın ocak ayında açıkladığı ve büyük hayal kırıklığı yaratan kazanç raporunun ardından kullandığı ifadenin aynısını kullandı. İşten çıkarmalar otomobil üreticisinin bir önceki yıla göre %23'lük bir kar düşüşü ve son dört yıldaki negatif araç teslimatı büyümesinin ardından karşı karşıya kaldığı önemli zorlukları gösteriyor.

"Tesla'yı zor günlerin beklediğinin sinyali"

Washington Post'a göre Tesla hisseleri işten çıkarılma haberlerinin duyurulmasından kısa bir süre sonra sonra yüzde 2,7 değer kaybetti. Wedbush analisti Dan Ives işten çıkarmalar hakkında Forbes'a yaptığı açıklamada "Musk fırtınaya doğru yol alırken Tesla'yı zor günlerin beklediğini gösteren uğursuz bir sinyal bu. Talep küresel olarak yumuşak seyrediyor. Bu da Tesla'nın yumuşak bir büyüme için maliyetleri düşürmesi ne yazık ki gerekli bir hamle" dedi.

Bloomberg şubat ayında Tesla yöneticilerinin çalışanların rollerinin hayati olup olmadığını belirlemeleri gerektiğini bildirmişti. Tesla daha önce 2018 ve 2022 yıllarında sırasıyla toplam işgücünün %9'u ve %4'ü oranında toplu işten çıkarmalar gerçekleştirmişti.