29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.09.2022 09:22 | Son Güncelleme: 16.09.2022 09:33

İsviçre polisi inceleme başlattı: Doğalgaz derecesini yükselten komşusunu şikayet edenlere ödül araştırılıyor

İsviçre'de doğalgaz derecesini yükselten komşusunu şikayet edenlere ödül verileceği afişi ülkeyi karıştırdı. İsviçre polisi, kısa sürede sosyal medyada yayılan ve ses getiren görsel hakkında inceleme başlattı
İsviçre polisi inceleme başlattı: Doğalgaz derecesini yükselten komşusunu şikayet edenlere ödül araştırılıyor

Ukrayna-Rusya Savaşı'nın başlamasının ardından enerji kriziyle mücadele eden Avrupa'da endişeler arttı. Sosyal medyada dolaşıma sokulan yeni bir iddia ise İsviçre ve diğer AB ülkelerinin yanı sıra Türkiye'de de gündem oldu. "Komşunuz doğalgaz derecesini 19'un üzerine çıkarıyorsa bize bildirin" yazan afişte İsviçre Federal Hükümeti'nin resmi bilgileri yer aldı. Şikayette bulunanların 200 Frank para ödülü kazanacağı yazıldı.

İsviçre Enerji Bakanlığı'nın açıklaması üzerine görselin sahte olduğunu ortaya çıktı. İsviçreli Blick gazetesinde ise görselin Telegram uygulamasında Rus menşeli kaynaklarda yayıldığını ve daha sonra Belarus'un devlet ajansı Belta'nın bu görseli kullanarak haberleştirdiği öne sürüldü. 

Federal Polis Biriminin internet sitesinde yer alan duyuruda, söz konusu görselin "yanlış yönlendirici" ve "sahte" olduğu kaydedildi. Afişin sosyal medyada kısa sürede yayılarak halkı yanlış yönlendirdiğine dair polise şikayetler gelmesi üzerine, soruşturma başlatıldı. 

Kaynak: AA