04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.11.2023 19:59 | Son Güncelleme: 07.11.2023 20:13

İtalyan ekonomisi çatırdıyor: Borsası son 35 yılın dip seviyesini gördü

Yatırımcılar Avrupa'nın en borçlu ekonomilerinden biri olan İtalya'nın mali görünümünden endişe duyarken, bazıları hisselerin göz ardı edilemeyecek kadar ucuz olduğunu düşünüyor. Ancak İtalyan hisseleri dünya hisselerine kıyasla son 35 yılın en büyük kaybını yaşıyor
İtalyan ekonomisi çatırdıyor: Borsası son 35 yılın dip seviyesini gördü

İtalyan hisse senetleri tarihsel olarak küresel emsallerinden daha ucuz olsa da, iskontoları 1988'den bu yana en büyük fark olan yüzde 50'ye çıktı ve birkaç aydır bu seviyede kaldı. 

Reuters'ın haberine göre Milano'nun mavi çip endeksi bu yıl Euro bölgesi faiz oranlarındaki rekor artıştan yararlanan bankacılık hisselerine ağırlık verdiği için yükseldi. Ancak sanayi dahil sektörlerdeki yurt içi odaklı şirketler, yaşlanan nüfus, GSYH'nin yüzde 100'ünden fazla borç ve COVID sonrası toparlanma ile sadece kısa bir süre kesintiye uğrayan yirmi yıllık sıfıra yakın ekonomik büyüme nedeniyle zarar gördü.

Büyük iskonto

Bu durum, İtalyan hisse senetlerinin genel olarak, küresel emsallerine göre yüzde 33 iskonto ile işlem gören, Birleşik Krallık hisselerinden bile daha ucuza değerlenmesine neden oldu.

EdenTree'de çoklu varlık ve Avrupa hisse senetleri başkanı olan Chris Hiorns, İtalya'nın mali görünümüne ilişkin endişelerini gerekçe göstererek, İtalya'nın yerel hisse senedi piyasasının özellikle maruz kalmak istediği bir alan olmadığını söyledi.

CDS'i 200'ün üzerinde

Ekonomik büyümedeki son kesintiler ve bütçe açığı tahminlerindeki artışlar, potansiyel ülke stresine ilişkin endişeleri yeniden canlandırdı ve ülkenin risk primini 200 baz puanın (bps) üzerine çıkardı.

Cuma günü Fitch'in İtalya'nın BBB olan kredi notunu ve durağan görünümünü gözden geçirmesiyle bir test gerçekleşecek. Barclays bir notunda, "Daha düşük büyüme, daha yüksek faiz oranı giderleri ve İtalya'nın mali pozisyonundaki bozulma göz önüne alındığında, görünümde bir değişiklik göz ardı edilemez" dedi.

Goldman Sachs, ülke spreadlerindeki her 10 baz puanlık artışın İtalyan banka hisselerinde yaklaşık yüzde 2, FTSE MIB endeksinde ise yüzde 1,5 düşüşe neden olduğunu tahmin ediyor. Şirket, yüksek performansının ardından mavi çip endeksinden kaçınılmasını tavsiye ediyor.

İtalya'nın finansman ihtiyacı, salgın sonrası milyarlarca euro'luk kurtarma fonu karşılığında Avrupa Komisyonu tarafından belirlenen koşulları yerine getirmekte yaşadığı güçlükler nedeniyle daha da karmaşık hale geliyor.

Enerji fiyatları da bir başka risk

Bu arada Ukrayna ve Orta Doğu'daki çatışmalar enerji fiyatlarında yeni bir artışa yol açma ve büyümeyi zayıflatma tehdidinde bulunuyor.

BlackRock'ın iShares MSCI İtalya ETF'sindeki tedavüldeki birim sayısı Ekim 2021'deki 18,9 milyondan yarıdan fazla azalarak 8,6 milyona düştü. MSCI Europe ETF'sinin birim sayısı ise aynı dönemde yüzde 10'dan daha az bir düşüş gösterdi.