27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.01.2023 11:20 | Son Güncelleme: 15.01.2023 23:40

Just Capital'in en adil şirketler listesinde ilk defa bir banka zirvede

CNBC ve Just Capital’ın 7 senedir hazırladığı Just 100 listesinin zirvesinde ilk defa bir teknoloji devi değil banka var. Şirketlerin adil iş davranışları ve çalışan maaşları gibi halkın önem verdiği konuları kriter olarak alan liste, Amerika’nın en büyük halka açık şirketlerini içeriyor
Just Capital'in en adil şirketler listesinde ilk defa bir banka zirvede

CNBC'nin Just Capital ile birlikte hazırladığı Amerika'nın halka açık en büyük şirketlerini adil iş davranışları ve halkın önceliklerini yansıtan konulara verdiği önem yönünde sıralayan yıllık Just 100 listesinin başında ilk defa bir teknoloji devi yerine bir banka yer aldı. Hisseleri yıllar süren üstün performanslarının ardından genel bir düşüşe geçen teknoloji şirketleri geçen yılki listede ilk dört sıranın tamamını ele geçirmişti. 

Listenin 7 yıllık tarihinde bir ilk 

Bank of America 2023 Just 100 listesinde birinci sırada yer aldı ve böylece listenin yedi yıllık tarihinde ilk kez bir banka zirveye yerleşti. Bankalar çalışanların sorunlarına ve özellikle de ücretlere odaklanmanın artmasıyla bu yıl Just 100'deki sektörler arasında en fazla ilerleme kaydeden sektör oldu. 

Just Capital her yıl Amerikan halkı ile yaptığı anketi halkın belirttiği önceliklere göre gerçekleştiriyor. Adil ve yaşanabilir bir ücret ödemek, şirketlerin 2023 puanlarının yüzde 21'ini oluşturarak üst üste üçüncü yıl da en öncelikli konu olmaya devam etti ve son üç yılda yüzde 9’dan iki katına çıktı. Çevresel, sosyal ve yönetim analizleri siyasallaşmış olsa da Just Capital'in anketi, liberal, muhafazakâr, yüksek gelirli, düşük gelirli, erkek, kadın, genç kuşak, yaşlı kuşak ve ırk tanımaksızın, tüm demografik ve siyasi gruplarda bir numaralı konu üzerinde geniş bir fikir birliği olduğunu ortaya koydu. Ankete göre CEO-işçi ücreti, ücret ihlalleri, yaşam ücreti, sektördeki emsallerine kıyasla ücretler, çalışan tazminatı, ücret eşitliği ve asgari ücret açısından 2023'te bankalar büyük ilerleme kaydetti.

En yüksek asgari ücretler bankalardan geldi

Bank of America, incelenen 951 şirket arasında saat başına 22 dolarla en yüksek ikinci asgari ücrete sahipti. Açıklanan en yüksek asgari ücret, saat başına 30 dolarla First Republic Bank'a ait. Banka geçen yılki 374'üncü sıradan 71'inci sıraya yükselerek Just 100 listesine girmeyi başardı.

‘Bank of America’nın CEO’su tam bir adil lider’

Kar amacı gütmeyen bağımsız bir araştırma şirketi olan Just Capital’ın CEO’su Martin Whittaker ise bankaların bu beklenmeyen performansını bir sürpriz olarak karşıladı. Whittaker “Bankalar hem teknoloji sektöründeki yüksek maaşlara yetişemiyor, hem de varlıklarının büyük bir çoğunluğu fiziksel mağazalara bağlı. Büyük bankaların daha çok tüketici odaklı sorunlar yaşaması ve çevresel ayak izlerinin de genişliği, kendilerini hep tartışmalı konuların ortasında bulmasını sağlıyor” açıklamasıyla durumu özetledi. Ancak Whittaker’a göre Bank of America’nın CEO’su Brian Moynihan tam bir adil şirket lideri. Öte yandan bankaların yavaş ama istikrarlı gelişimi de teknoloji devlerini geride bırakmasına yol açtı.

Just 100 listesinin ilk 10’u, şirketlerin 2023 piyasa değerleriyle birlikte şu şekilde sıralandı:

1.       Bank of America Corporation 242 milyar dolar

2.       NVIDIA Corp, 302 milyar dolar

3.       Microsoft Corporation 1.74 trilyon dolar

4.       Accenture plc 162 milyar dolar

5.       Truist Financial Corporation 57 milyar dolar

6.       Verizon Communications Inc 159 milyar dolar

7.       Hewlett Packard Enterprise Company 15 milyar dolar

8.       Apple Inc 2.22 trilyon dolar

9.       Intel Corp 105 milyar dolar

10.     JPMorgan Chase & Co 307 milyar dolar