14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.01.2024 10:00 | Son Güncelleme: 25.01.2024 13:51

Karşınızda daha iyi bir Muhteşem Yedili: Burada Apple ve Tesla yok

2023 yılı, Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia ve Tesla için muhteşem bir yıl olarak kayıtlara geçti. Barron’s dergisinin yuvarlak masa panelinde tartışan yatırım uzmanları 2024 için farklı bir Muhteşem Yedili’ye dikkat çekiyor
Karşınızda daha iyi bir Muhteşem Yedili: Burada Apple ve Tesla yok

'Muhteşem Yedili' finans dünyasının geçen yıl en çok kullandığı tanımlamalardan biriydi. Tekrarlanması çok zor bir başarıyla, Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia ve Tesla’yı içeren bu grup, S&P 500’deki piyasa değeri en yüksek 7 hisse senedini oluşturuyor ve her biri 2023’ü yüzde 49 ve daha fazla getiriyle tamamladı. Endeksin kazançlarında aslan pay da bu gruba aitti.

Uzmanlar 2024’te benzer bir getirinin elde edilmesinin olası olmadığını söylüyor.

Peki bu yılın yıldızları kim olabilir? Barron’s dergisinin düzenlediği yuvarlak masa toplantısında, TD Epoch'un başkanı, eş yatırım müdürü ve portföy yöneticisi William Priest, T. Rowe Price Investment Management'ın baş yatırım müdürü David Giroux, Franklin Templeton baş yatırım müdürü ve portföy yöneticisi Sonal Desai, Delphi Management'ın kurucusu ve başkanı Scott Black ve Ariel Investments'ın kurucusu, başkanı, eş CEO'su ve baş yatırım müdürü John W. Rogers Jr. gibi isimler 2024’ün olası Muhteşem Yedili adaylarını tartışmış.

Özetlemek gerekirse, bu listeye finans ve sağlık sektöründen isimlerin eklenmesinin, teknoloji ile iletişim hizmetlerinin azaltılmasının daha istikrarlı bir performans göstereceğini söylüyorlar.

'Bu haliyle bir anlam ifade etmiyor'

Uzmanlara göre bu haliyle Muhteşem 7’li portföy açısından bir anlam ifade etmiyor. Çünkü sadece bilgi teknolojileri, iletişim ve tüketim ürünlerine yoğunlaşmış durumda. Geçen yılın ilk 7’sinde hiçbir finans, enerji ya da sanayi hissesi yer almamıştı. Uzmanlar şimdi sadece büyüklüğe odaklanmayan daha muhteşem bir yedilinin zamanının geldiğini söylüyor.

Önerileri şöyle: 2023’ün kadrosundan Alphabet, Amazon, Microsoft ve Nvidia kalıyor. Apple, Meta ve Tesla ise gidiyor. Onların yeriniyse Berkshire Hathaway, UnitedHealth Group ve Visa alıyor.

2023'ün 'Muhteşem Yedili'si

  • Alphabet
  • Amazon
  • Apple
  • Meta
  • Microsoft
  • Nvidia
  • Tesla

2024'ün olası 'Muhteşem Yedili'si

  • Alphabet
  • Amazon
  • Berkshire Hathaway
  • Microsoft
  • Nvidia
  • UnitedHealth Group
  • Visa

Liste yine büyüklük odağını koruyor ama daha fazla sektörde çeşitlilik gösteriyor. Uzmanlar listeyi hazırlarken bazı kararları kolay almışlar.

Tesla çalkantılı iki yıl geçirmişti. 2022’deki yüzde 65 düşüşten sonra 2023’te hisseler iki katına çıktı. Hisse başına kazanç 2023’te tahminlere göre yüzde 25 civarında düştü. Bu yıl 2022 seviyesinin altında kalması bekleniyor. Yine de hisse senetleri 2024 tahminlerinin 62 katı gibi bir fiyattan işlem görüyor. Tesla’nın 2023’te dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi unvanını Çinli BYD’ye kaptırması da elenmesindeki bir diğer etken olmuş.

Apple'ı çıkarmak kolaydı, Meta'da zorlandılar

Apple’ı listeden çıkarmak kolay olmuş. Analistler arasında popüler olsa da Apple’ın yakın vadede sorunları olduğunun altı çiziliyor. Üst üste dört çeyrekte, bir önceki yıla göre gelir düşüşü bildirmesine rağmen 2023’te değerine 1 trilyon dolar ekledi. iPhone ve Mac bilgisayarların satışlarındaki büyüme ortadan kalktı ve yakında çıkacak olan Apple Vision Pro karma gerçeklik gözlüğünün bu durumu değiştireceğine dair umut az. Yine de hisseler, 2024 yılı beklenen kazançlarının 28 katı ile rekor seviyeye yakın işlem görüyor.

Meta’yı listeden çıkarmak biraz daha zor olmuş. 2024’ün seçim yılı olması ve Meta'nın reklamcılık ürünlerindeki yapay zekâ geliştirmeleri 2024'te gelir artışı getirebilir. Şirket CEO’su Mark Zuckerberg’in bile son zamanlarda Meta hisselerini sattığını söyleyen uzmanlara göre Meta'nın mevcut fiyatının sadece yüzde 5 üzerinde hedeflerle Alphabet daha iyi bir bahis.

Geçen yılın performansını aşmak hâlâ zor

Gelelim yeni Muhteşem Yedili'ye. Hızlı büyüyen teknoloji şirketlerine hâlâ yüksek oranda bağlı kalmakla birlikte ekonomi ve borsanın diğer alanlarına da temas eden yeni listede geçen yılın performansını aşmanın zor olduğunu söyleyen uzmanlar, bu listenin başka bir kazanan yıl sunabileceğini öne sürüyor. Yeni liste ve yorumları aktaralım:

Microsoft: 2,79 trilyon dolar

Microsoft, piyasa değerine göre en büyük ABD şirketi olma yarışında Apple ile başa baş gidiyor ve bunun için iyi bir sebep var. Apple büyümekte zorlanırken, Microsoft büyümesini artırmak için yapay zekâ alanındaki liderliğinden yararlanıyor. Azure bulut bilişim segmenti 2024'te tekrar büyümeye hazırlanıp, hatta pazar payı alabilirken, 365 Copilot yapay zekâ asistanı birkaç yıl içinde yıllık abonelik gelirine 10 milyar dolar ekleyebilir. 12 aylık ileriye dönük kazançların 31,5 katı olan Microsoft ucuz değil, ancak yapay zekâ Wall Streer’in beklediği şekilde büyürse, bunun bir önemi kalmayabilir.

Alphabet: 1,77 trilyon dolar

Özellikle geçen yılki büyük kazançtan sonra Alphabet hakkında haklı endişeler var. Üretken yapay zekânın Google aramalarını nasıl etkileyeceğini kimse bilmiyor ve şirketin Bard sohbet robotu rakibi ChatGPT'nin gerisinde. Alphabet, Meta ile birlikte 2024 kazanç tahminlerinin 20 katında, 2023'ün Muhteşem 7’lisinin ise en ucuzu. Google Cloud'un büyümesinin yeniden hızlanması beklenirken, 2024 seçimleri öncesinde yoğun siyasi reklamlar, Google Search ve YouTube'u güçlendirebilir. Uzmanlar Alphabet'in maliyet azaltma, 100 milyar doların üzerinde net nakit ve bu yıl hisse senedi geri alma kapasitesi olduğunu söylüyor. Yapay zekâyı da çözeceğini düşünüyorlar.

Amazon.com: 1,56 trilyon dolar

FactSet'e göre, Amazon satış tarafında en popüler hisse senetleri arasında yer alıyor ve onu inceleyen 59 analistin yüzde 98'i ona “Al” veya eşdeğer bir not veriyor. 2024'te hâlâ güçlü bir tüketici işin e-ticaret tarafını güçlendirirken, yeni bulut tabanlı hizmet olarak yapay zekâ geliri, Amazon'un bulut işi olan AWS'den alınacak performansa yardımcı olacak. Hisse başına kazancın 2024 yılında yüzde 36, serbest nakit akışının ise yüzde 66 artacağı tahmin ediliyor. Amazon hisseleri mutlak anlamda ucuz değil, ancak hisseler on yıldan fazla bir süredir en ucuz oldukları dönemde.

Nvidia: 1,31 trilyon dolar

Nvidia'nın sonuçları kendi adına konuşuyor: Ocak ayında sona erecek olan mevcut mali yılda, grafik işleme birimlerine yönelik arzın çok üzerindeki talep nedeniyle gelirler iki kattan fazla artma yolunda ilerliyor. Gelecek mali yıl da hiç fena geçmeyecek. Analistler gelir ve hisse başına kazançta sırasıyla yüzde 57 ve yüzde 69 büyüme öngörüyor. Şirketin hâkimiyetini sürdürmesine yardımcı olacak CUDA olarak bilinen yazılım programlama ekosistemini de göz ardı etmemek gerekiyor. Evet, Nvidia yapay zekâ patlamasından en büyük faydayı sağladı ama hisse senedinin büyük rallisinden sonra bile kazançların 26,8 katı olan hisseler hâlâ makul fiyatlı görünüyor. Nvidia'ya olan ilgiyi sürdürmek hiç de zor değil.

Berkshire Hathaway: 799 milyar dolar

Berkshire Hathaway bir piyasa değeri devi ve bu da onu 2024 için Daha Muhteşem 7’liye iyi ve çeşitlendirici bir katkı haline getiriyor. Warren Buffett yönetimindeki holding, genişleyen sigorta operasyonlarının yanına bazı endüstriyel ve kamu hizmetlerini ekliyor. Berkshire'ın bilançosundaki yaklaşık 150 milyar dolarlık nakit, Buffett'a potansiyel bir anlaşma ya da hisse geri alımı için cephane sağlıyor.

Visa: 529 milyar dolar

Visa, devasa kâr marjlarıyla güçlü bir işletmeye sahip. Ödeme işlemcisinin 2024 ve sonrasında her zaman olduğu gibi büyüyeceği tahmin ediliyor. Visa'nın avantajı, sisteme eklenen her kredi veya banka kartının neredeyse tamamının kâr olması. Visa hisseleri, 2024 yılı için beklenen kazançlarının 26 katından daha düşük bir fiyatla işlem görüyor. Son 5 yıl ortalaması 30 kat olan şirket Muhteşem 7’li için daha iyi bir 2024’e yardımcı olabilir.

UnitedHealth Group: 498 milyar dolar

Ekonomi ne durumda olursa olsun, insanların sigorta primlerini ödemeleri, ilaçlarını almaları ve doktorlarını ziyaret etmeleri gerekiyor, bu da 2024’teki liste için önemli bir faktör olabilir. 2022'de S&P 500'ün en büyük yedi hisse senedinden biri olan UnitedHealth’in yönetimi bu yıl hisse başına yüzde 12 kazanç artışı öngören bir tablo sundu bile.