03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.11.2022 17:47 | Son Güncelleme: 11.11.2022 23:20

Kripto para borsası FTX iflas etti

Kripto para piyasalarında deprem yaratan FTX iflas başvurusunda bulundu. Şirketin CEO'su Sam Bankman-Freid istifa etti
Kripto para borsası FTX iflas etti

Güç durumdaki kripto para borsası FTX, iflas işlemlerine başladığını ve eski milyarder CEO'su Sam Bankman-Fried'in, borsanın bir noktada 32 milyar dolar değerinde aniden çözülmesine neden olan bir likidite krizinin ardından şirketten istifa ettiğini duyurdu.

Şirketten yapılan basın açıklamasında FTX, FTX.com, FTX US, Bankman-Fried'in tescilli ticaret şirketi Alameda Research ve yaklaşık 130 ek şirket için iflas işlemlerini süreceği belirtildi. FTX, iflas işlemlerine beş yan kuruluşun dahil edilmediğini söyledi: LedgerX , FTX Digitial Markets Ltd. ve FTX Australia Pty Ltd. ve FTX Express Pay Ltd. 

Şirket, 2000'lerin başındaki tarihi çöküşüyle gözden düşmüş enerji şirketi Enron'u yöneten bir avukat olan John J. Ray'ın, Bankman-Fried'in yerine atandığını da ekledi.

"Gerçekten üzgünüm"

Sam Bankman-Fried, Twitter'dan yaptığı paylaşımda iflas başvurusuna dair "gerçekten üzgün" olduğunu söyledi. Bir Twitter dizisinde Bankman-Fried, mümkün olan en kısa sürede kullanıcılar açısından işlerin ne noktada olduğuna açıklık getirmeye çalışacağını belirtti. 

FTX, endişeli müşteriler paralarını çekmek için acele ettiğinden, milyarlarca dolarlık talebi işleme koyduktan sonra bu hafta başlarında para çekme işlemlerini durdurdu.

Bu gelişmeyle birlikte Bitcoin yüzde 6 oranında düşüşle 16 bin 500 dolar seviyesine, Ethereum yüzde 6 oranında düşüşle 1215 dolar seviyesine geriledi. Açıklamanın ardından, FTT, kripto para borsalarında yüzde 90’a yakın değer kaybederek an itibarıyla yaklaşık 2,5 dolardan işlem görüyor.

Olayın geçmişi

FTX, rakibi ve dünyanın en büyük kripto para borsası Binance ile arasında çıkan sorunların ardından likidite sıkıntısı yaşamaya başlamıştı. Bankman-Fried, şirketinin likidite sorununu çözebilmek için 8 Kasım'da Binance’in Kurucusu ve İcra Kurulu Başkanı Changpeng Zhao ile görüşmelere başlamış ve taraflar Binance’in FTX’i satın almasına yönelik niyet mektubu imzalamıştı. Binance, görüşmelere başlanmasından kısa bir süre sonra FTX’i satın almaktan vazgeçtiğini duyurmuştu.

Zhao, 6 Kasım’da yaptığı açıklamada, FTX’e ait FTT adlı tokenları “yaptıkları son değerlendirmeler” neticesinde satma kararı aldıklarını duyurmuştu. ABD merkezli FTX borsasındaki para çekim işlemlerinin önemli miktarda artırması nedeniyle çok sayıda kullanıcı, borsadaki paralarını çekmekte sorunlar yaşıyordu.