27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.05.2022 04:30 | Son Güncelleme: 20.05.2022 11:07

Küresel şirketlerden önemli bilgiler

Walmart, Zara, Starbucks, Disney+ ve Marriott'te yaşanan son gelişmeler
Küresel şirketlerden önemli bilgiler

Walmart mağaza müdürlerine yılda 210 bin dolar maaş verecek 

Dünyanın en yüksek cirolu market zinciri Walmart mağaza müdürlerini yenileme kararı aldı. Şirketin 4 bin 700 mağazasında görev yapan en üst düzey yönetici konumundaki müdürlerin büyük çoğunluğu 10 yıldan fazladır bu ünvanı taşıyor. Walmart bu göreve artık daha genç bir jenerasyonun gelmesi kararı aldı. 

1.6 milyon çalışanıyla ABD’nin en büyük işvereni konumundaki Walmart mağaza müdürü yetiştirmek için ilk planda 1.000 kişilik aday kadro belirleyecek. Adaylara yılda 65 bin dolar brüt ücret verilecek. Bir yıllık eğitimi başarıyla tamamlayan adaylar, hızlandırılmış iki yıllık bir programın ardından mağaza müdürü olarak atanacak. Mağaza müdürü yıllık ücretinin 210 bin dolar olması bekleniyor. Walmart mağazalarında ortalama yıllık ciro 100 milyon dolar seviyesinde, ortalama çalışan sayısı ise 300.

Online’da mal iadesine ücret geliyor

Dünyanın en büyük hazır giyim şirketi Inditex’in amiral markası Zara, İngiltere’de yeni bir uygulamaya geçiyor. Zara, bundan böyle online kanallardan satın alınan ürünlerin yine aynı kanalla iadesinden 1.95 sterlin (yaklaşık 40 TL) ücret alacak. Mağazaya giderek yapılan iadelerde ise ücret uygulanmayacak. Ünlü Japon markası Uniqlo ile Next de online kanallardan yapılan iadelerden ücret alıyor. Bu strateji değişikliğinin mağazalarda müşteri trafiğini artırması, ürün iadesi için gelenlerin bir kısmının yeni alışverişe yönelmesi bekleniyor.

Disney+ reklamı abartmayacak

Bu yılın ikinci yarısında düşük abonelik ücretiyle reklamlı bir versiyonunu hizmete sokmayı planlayan Disney+, her bir saatlik yayınına en fazla 4 dakika reklam yerleştireceğini açıkladı. Buna karşılık ABD’de geleneksel TV kanallarında saat başına reklam süresi 18 ila 23 dakika arasında değişiyor. Disney+ yayınlarında reklam tarifesinin “bin izleyici başına 50 ila 60 dolar” civarında olması bekleniyor. Reklam satın alma şirketi Horizon CIO’su David Campanelli, kendi portföylerinin “% 60 geleneksel TV - % 40 platformlar” olarak şekillenmesini beklediğini söyledi. Yılsonuna doğru reklamlı alternatif abonelik seçeceğini de sunmaya hazırlanan Netflix'in stratejisi henüz bilinmiyor.

Dev şirketlerin kürtaj teşviki

ABD Anayasa Mahkemesi’nin kürtajı anayasal hak olmaktan çıkarma ihtimali şirketleri harekete geçirdi. Dev şirketler, kürtaj olmak için başka eyaletlere gitmek zorunda kalan çalışanlarının masraflarını karşılayacağını açıkladı. Starbucks, çalıştığı yere 100 millik mesafe içinde kürtaj olma imkanı bulamayan çalışanlarının tüm masrafını karşılayacak. Amazon ise aynı koşullarda 4 bin dolarlık masraf ödemesi yapacak. Tesla, Apple, Yelp, Levi’s, Citigroup, Microsoft da masraf ödemesi ve sağlık sigortalarının kürtajı kapsayacak şekilde genişletilmesi gibi adımlar attı. ABD'de kürtaj konusunda en büyük kısıtlamalar Texas, Idaho, Oklahoma ve Florida'da yaşanıyor.

Reklam piyasasına yeni mecralar geliyor 

Google’ın Chrome işletim sisteminde üçüncü kişilerin kullanıcı bilgisi toplamasını engelleme planı, reklam dünyasında değişime yol açıyor. Marriott, Yahoo ile ortak bir şirket kurarak, otellerinde konaklayan müşterilerin datalarını kullanıma açacak. Reklamverenler, Marriott’un topladığı bilgileri kullanarak şirketin web sitesinde hedefli reklam yapabilecek. Walmart, DoorDash, Kroger ve CVS benzer adımlar atmıştı. ABD’de 2022 yılında 41 milyar dolar olması beklenen perakende reklam piyasasının yüzde 77’si halen Google’ın elinde.