27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.06.2024 09:10 | Son Güncelleme: 11.06.2024 09:28

Lagarde: Faizler doğrusal düşüş yolunda değil

Avrupa Merkez Bankası Başkanı (ECB) Christine Lagarde, 5 yıl sonra gelen haziran ayındaki faiz indirimini hızlı bir şekilde yenilerinin takip etmeyeceği sinyalini verdi.
Lagarde: Faizler doğrusal düşüş yolunda değil

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde bankasının temkinli adımlar atacağını belirterek haziran ayındaki faiz indirimini hızlı bir şekilde yenilerinin takip etmeyeceği söyledi. Dört AB gazetesine  röportaj veren Lagarde haziran kararı için “Uygun kararı verdik ancak bu faizlerin doğrusal bir düşüş yolunda olduğu anlamına gelmiyor. Önceden belirlenmiş bir yol izlemiyoruz. Faizleri tekrar sabit tuttuğumuz dönemler olabilir” diye konuştu. Lagarde sadece ekonomi hakkında yeni projeksiyonlar ortaya koyduklarında değil her toplantıda durumu yeniden değerlendireceklerini söyledi.

Euro Bölgesi mayıs enflasyonu yüzde 2,6 ile beklentileri aşmış, ECB’nin yakından izlediği birinci çeyrek ücret artışı verisi de tahminlerin üstünde gerçekleşmişti. Lagarde bu verilerin daha iyi olabileceğini söylerken “Yine de dezenflasyonun yeterince yol aldığını düşündük ve önümüzdeki 18 ay boyunca gelişimin devam etmesini beklediğimizden faizleri indirdik” diye konuştu. ECB yüzde 2 enflasyon hedefine 18 ay sonra, bir başka deyişle 2025 sonunda ulaşmayı bekliyor.

FED'in faizleri sabit tutması bekleniyor

ABD Merkez Bankası'nın (FED) bu hafta yapacağı toplantıda yapışkan enflasyon karşısında faiz oranlarını sabit tutması beklenirken, İngiltere Merkez Bankası'nın  (BoE) da önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda aynı şeyi yapması muhtemel görülüyor. Geçen haftaki ECB toplantısından bu yana, faiz belirleme konseyinin diğer bazı üyeleri, önümüzdeki aylarda politikada temkinli ve kademeli bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini düşündüklerini söyledi ve yatırımcılar ECB'nin bu yılki faiz indirimlerinin ölçeği ve hızı konusundaki bahislerini azalttı.