19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 03.10.2022 20:33 | Son Güncelleme: 03.10.2022 21:01

Lehman Brothers endişesi: Credit Suisse hisselerinde büyük düşüş

Credit Suisse hisserlerindeki düşüş Lehman Brothers endişelerini artırıyor. Banka, finansal sağlığına dair endişeleri savuşturmaya çalışsa da küresel finans sistemini alt üst edebileceğine inanılan korkular büyüyor. Credit Suisse’te neler oluyor?
Lehman Brothers endişesi: Credit Suisse hisselerinde büyük düşüş

Credit Suisse hisseleri bugün, borçlarının temerrüde düşeceğine dair endişeler arttıkça geriledi. İsviçre Bankası, finansal sağlığıyla ilgili yaygın endişeleri yatıştırmaya çalışıyor. Bazı yatırımcılar, bankanın küresel finansal sistemini alt üst edebilecek Lehman Brothers tarzı bir çöküş yaşama riskiyle karşı karşıya olduğunu öne sürecek kadar karamsar söylemlerde bulunuyor. 

Piyasalar gergin

Hızla artan enflasyon, yükselen faiz oranları, küresel ekonomik gerilemenin erken işaretleri son aylarda yatırımcıları korkuttu ve bir sonraki adımları konusunda endişeli hareket etmelerine neden oldu.

Yeni Birleşik Krallık hükümeti, geçen hafta daha kötü enflasyon ve daha fazla faiz artışı korkularını körükleyen bir dizi vergi indirimini ve harcama programlarını açıklayarak piyasaları alt üst etti. Bu karar, İngiliz Sterlini'ni ABD doları karşısında rekor seviyede düşürdü. Planın geri tepmesi, Başbakan Liz Truss ve ekibini en yüksek gelir vergisi oranını kaldırmaya teşvik etti. Bu kıvılcımın büyük bir yangını başlatması şaşırtıcı olmadı.

Credit Suisse CEO’su Ulrich Koerner’ın çalışanlarına gönderdiği bir notta, 27 Ekim’deki yeniden yapılandırma planının açıklanması öncesinde banka için kritik bir an olduğunu ve piyasada daha fazla oynaklık beklemeleri gerektiğini söylediği ortaya çıktı. Sızan bu yazışma ortalığı sakinleştirme yerine Twitter ve Reddit gibi platformlarda bankanın küresel finansal sistemin çöküşünü tetiklediğine dair tahminleri ateşledi. 

Lehman Brothers'ın iflası

Dünyanın en büyük yatırım bankalarından biri olan Lehman Brothers’ın hisseleri 2008’in ilk altı ayında ABD’de konut piyasalarındaki dalgalanmayı izleyen mortgage kriziyle yüzde 73 değer kaybetti. Eylül ayına gelindiğinde banka, yüzde 97 değer kaybı yaşadı ve yeterli nakit stoğu bulunmaması nedeniyle 15 Eylül 2008’de iflas başvurusu yaptı. Piyasaya 700 milyar dolarlık borç bırakan Lehman Brothers’ın iflası ABD tarihinde ki en büyük iflas olarak kabul ediliyor.

Büyük bir Credit Suisse yatırımcısı, bir Fox muhabirine bankanın yatırım kolunun bir felaket olduğunu ve borç verenin kredi-temerrüt takaslarının "Lehman anı başlamak üzereymiş" gibi işlem gördüğünü söyledi. Financial Times'ın haberine göre, üst düzey banka yöneticileri hafta sonu büyük müşterilerine ve yatırımcılara likidite ve sermaye pozisyonları hakkında güvence vermeye çalıştı. The Telegraph’ta yer alan habere göre İngiltere Merkez Bankası, Credit Suisse’ten sızan yazışmanın piyasadaki yangını körüklemesinin ardından İsviçre makamlarıyla da bağlantı kurdu. 

Hisseleri bu yıl yüzde 60 düştü

Credit Suisse hisseleri bu sabah yüzde 12 düştü ve bankanın hisselerinde bu yıl yaşanan düşüş yüzde 60’a ulaştı. Ayrıca, yatırımcıların genellikle bir şirketin temerrüde düşmesine karşı sigorta olarak satın aldıkları beş yıllık CDS risk primi bu yılın başında yaklaşık 55 puandan 350 baz puana kadar yükseldi. Bu endişelerin yayılması, yatırımcıların artık bankanın borçlarını temerrüde düşürme şansının çok daha yüksek olduğunu gösteriyor. Daha geniş CDS marjı, bankanın kredibilitesiyle ilgili daha büyük endişeleri yansıttığından, muhtemelen daha yüksek borçlanma maliyetlerine de dönüşecek.

Yaklaşık 1,1 trilyon dolarlık varlığı yöneten Credit Suisse, son yıllarda birkaç fiyaskoyla karşı karşıya kaldı. Örneğin, Greensill Capital skandalına karıştı ve geçen yıl Archegos Capital Management'ın çöküşünden 5 milyar dolarlık bir darbe aldı.

Credit Suisse'in 2008 mali krizinin tekrarına neden olma riskiyle karşı karşıya olduğuna inanmak için henüz bir neden yok. Bununla birlikte, zaten sarsılmış yatırımcıların bankanın kısa vadeli görünümü konusunda derin endişeleri olduğu ve şirketin endişelerini hafifletmeyi başaramadığı açık.