18 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.10.2024 00:00 | Son Güncelleme: 18.10.2024 00:00

MAC, Türkiye’nin Hareket Haritasını Çıkardı. Sonuçlara Göre “Artık Daha Çok Spor Yapıyoruz”

MAC, Türkiye’nin Hareket Haritasını Çıkardı. Sonuçlara Göre “Artık Daha Çok Spor Yapıyoruz”

Türkiye’nin lider spor ve iyi yaşam markası MAC, Türkiye’deki hareket alışkanlıklarını daha görünür kılmak amacıyla Future Bright ile “Türkiye Hareket Haritası” araştırmasını gerçekleştirdi. Araştırmanın sonucuna göre 2024 yılı itibariyle Türkiye genelinde 18-65 yaş arası nüfusu oluşturan 58,1 milyon kişinin 20,3 milyonu aktif spor yapıyor.


Araştırma sonuçları ile ilgili olarak MAC Co-CEO’ları Zeynep Sirel Fırat ve Mümtaz Demirci görüşlerini paylaştılar.

Araştırma sonuçları bize Türkiye’de hareket alışkanlıkları ile ilgili neler söylüyor?

MAC Co-CEO’su Zeynep Sirel Fırat: Türkiye Hareket Haritası araştırması bizlere ülkemiz genelinde bireylerin spor yapma sıklığı ve ilgilendikleri spor türlerinin yanı sıra spor yapma ve hareketlilik tanımlarına göre kitle büyüklüğünü gösteriyor. Önceki yıllarda gerçekleştirdiğimiz Türkiye Hareket Haritası araştırmaları ile kıyasladığımızda önemli sonuçlar elde ediyoruz. Bu araştırma ile ülkemizde 2019 yılından bu yana aktif olarak spor yapanların oranının %26’dan %35’e yükseldiğini görüyoruz. 2024 yılı itibariyle Türkiye genelinde 18-65 yaş arası nüfusu oluşturan 58,1 milyon kişinin 20,3 milyonu aktif spor yapıyor. Yine elde ettiğimiz bir başka önemli bulgu da ülkemizdeki insanların yürüyüş dışında 62 farklı spor branşıyla ilgilenmesi oldu.  Aktif olarak ilgilenilen spor dallarında çeşitlilik artmış durumda.

MAC Co-CEO’su Zeynep Sirel Fırat

 

Türkiye’de insanların spor yapma motivasyonlarını neler etkiliyor?

MAC Co-CEO’su Zeynep Sirel Fırat: Spor yapmanın ana motivasyonlarına baktığımızda daha iyi bir yaşam sürdürmek ilk sırada yer alıyor. Bu ülkemiz açısından önemli bir sonuç. Sağlıklı bir gelecek yaşamak için bugünden bedenine iyi bakmak için hareket edenlerin sayısında ciddi bir artış söz konusu.  MAC olarak bu noktada pazar lideri olmanın sorumluluğuyla ülkemiz insanlarının hayatına hareket katarak daha sağlıklı ve uzun bir yaşama adım atmalarını destekliyoruz. Özellikle takım sporlarına ilginin arttığını da söyleyebiliriz. Birlikte spor yapmayı seviyoruz. Topluluğa ait olma hissi ve sosyalleşme isteği takım oyunlarına yönelmemizi ve spor salonlarına gitme kararımızı etkiliyor. Spor salonlarında üst düzey hijyen beklentisinin yanında fitness uzmanlığı beklentisi de yüksek. Biz de kulüplerimizde dünya standartlarındaki ekipmanlarımız ve konusunda uzman ekibimiz ile yeni başlayanlardan profesyonel sporculara kadar farklı seviyeler için tüm ihtiyaçlara yönelik bütünsel ve kapsayıcı bir fitness deneyimi sunuyoruz.

Dijitalleşmenin spor yapma alışkanlıklarına etkisi oldu mu?

MAC Co-CEO’su Mümtaz Demirci: Evet. Kesinlikle dijitalleşmenin spor yapma alışkanlığını olumlu yönde etkilediğini söyleyebiliriz. Spor yaparken herhangi bir dijital uygulama kullananların sayısında da artış söz konusu. Bugün bu oranın %32’lere ulaştığını görüyoruz. Gençlerde ise bu oran %50 oranında karşılık buluyor. Z kuşağıyla dijitalleşme talebinin arttığını ve artmaya edeceğini düşünüyoruz.

MAC Co-CEO’su Mümtaz Demirci

 

Peki, siz bu noktada dijitalleşme yatırımları yapıyor musunuz?

Dijitalin gücünü kullanarak, toplumu harekete geçirmek için MAC+ uygulamamızı devreye aldık. ‘Sadece spora değil, kendine geldiğin yer’ mottomuzla üyelerimize zihnen, ruhen ve bedenen daha iyi bir yaşam sunmak için çalışıyoruz ve bu alandaki çalışmalarımızı  www.macfit.com web sitemiz aracılığıyla düzenli olarak paylaşıyoruz. Dünyada benzeri olmayan ve tamamen ücretsiz MAC+ uygulamamız ile her yerde spor yapma ayrıcalığı sunuyoruz. 1 buçuk milyona ulaşan topluluğumuzla kurduğumuz iyi yaşam ekosistemimizin kalbini İyi Yaşam Topluluğu oluşturuyor. ‘İyi Yaşam Topluluğu’ odağımız ile her gün daha fazla insanın hayatına dokunarak, daha iyi bir yaşama adım atmalarını sağlamak amacıyla sporun yaşamın her alanına entegre olması için çalışmaya devam ediyoruz.”

Araştırma Çıktıları:

  • Türkiye’de aktif spor yapanların oranı 2019 yılında %26 iken bu oran 2024 yılında %35’e yükseldi.
  • Türkiye’de 2024 yılında 15-65 yaş aralığındaki 58,1 milyon kişinin %35’i (20,3 milyon kişi) aktif olarak spor yapıyor.
  • Türkiye’de aktif spor yapan 20,3 kişinin %45’i yürüyüş yaparken, %55’i 62 farklı branşla ilgileniyor.
  • 63 farklı spor dalı arasında yürüyüş, fitness, futbol, voleybol, pilates, yüzme, tenis, boks gibi branşlar öne çıkıyor.
  • Bu 63 farklı branşın arasında takım sporlarının oranı ise %48.

  • Spor yaparken ana motivasyon kaynakları arasında “daha enerjik ve sağlıklı olmak” %58 oranı ile Türkiye genelinde öne çıkarken, formu korumak %39 oranıyla ikinci, dayanıklılığı arttırmak ise %36 oranıyla üçüncü sırada yer alıyor.
  • Spor salonu tercih sebepleri arasında %28 oranıyla fitness uzmanlığı, %21 oranıyla hijyen ve %14 oranıyla sosyalleşmek ilk 3 seçenek olarak öne çıkıyor.
  • Spor yaparken herhangi bir dijital uygulama kullananların oranı %32. Bu oran 15-24 yaş aralığında %50, 25-34 yaş aralığında ise %40.
  • Spor yapmayanların %54’ü spor yapmama nedenini “zamanım yok” olarak belirtiyor.

İlandır