03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.04.2024 12:29 | Son Güncelleme: 11.04.2024 17:51

Mahfi Eğilmez Dünya Bankası desteğiyle IMF arasındaki farkı anlattı

Mahfi Eğilmez, Türkiye'nin Dünya Bankası'ndan alacağı ilave 18 milyar dolarlık finansmana ilişkin merak edilen soruları yanıtladı. Eğilmez, Dünya Bankası'ndan alınacak ek desteğin IMF destekleri ile arasındaki farklara açıklık getirdi
Mahfi Eğilmez Dünya Bankası desteğiyle IMF arasındaki farkı anlattı

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek; dün Dünya Bankası'nın, Orta Vadeli Program'ın açıklanmasının ardından Türkiye'ye aktardığı kaynak tutarını 17 milyar dolardan 35 milyar dolara yükseltme kararı aldığını duyurdu. Ancak 18 milyar dolarlık ek finansmanla ilgi bu açıklama; kamuoyunda konuyla ilgili soru işaretleri olduğunu ortaya çıkardı. Ekonomist ve yazar Mahfi Eğilmez X hesabından konuyla ilgili gelen sorulara cevap verdi:

  • Dünya Bankası'ndan (DB) alınacağı açıklanan ek 18 milyar dolarlık ek destek için pek çok soru geliyor. Soruların çoğu insanların son dönemde projelere karşı duyduğu kuşkuları yansıtırken bazıları da IMF destekleriyle olan farkları üzerine yoğunlaşıyor. Kısaca açıklamaya çalışayım.
  • DB, yatırım projelerine kredi verir. IMF ise genel borç verir. Yani DB mesela bir liman yapılacaksa bunu finanse eder. Bunu yaparken de kendi ihale yöntemlerinin uygulanmasını ve belirli bir yerli malı oranı dışında dünyadan alış veriş yapılmasını şart koşar. IMF ise ödemeler dengesi finansmanı için borç verdiğinden koyduğu koşulların (mesela bütçe açığının belirli bir orana düşürülmesi gibi) yerine getirilip getirilmediğine bakar.
  • DB kredilerinin kullanma yeri ilgili projedir, IMF borcunu istediğiniz yerde kullanabilirsiniz. Dolayısıyla DB'den para geliyor bunu istediğimiz yere harcayabiliriz gibi bir çıkarım doğru değildir.
  • DB, yapılan harcamaların projeyle ilgili olup olmadığını ve kendi şartnamelerine uygun olup olmadığını denetler ve kredi dilimini ondan sonra serbest bırakır. IMF ise sadece koyduğu koşulların (performans kriterleri) yerine getirilip getirilmediğine bakar ondan sonra borcun ilgili dilimini serbest bırakır.
  • Her iki kurumun da sağladığı desteğin maliyeti (faizi) piyasaya göre düşüktür. IMF borçlarında miktar arttıkça maliyet de artar. Buna karşılık, bir ülke zaten o artan miktarlarda borcu piyasadan ya alamaz ya da astronomik faizler ödemek zorunda kalır.
  • DB, kredilerinin geri ödenme süresi uzun (ortalama 10 - 15 yıl) IMF'ninki orta vadelidir (borcun son kullanılış tarihinden itibaren ortalama 3 - 5 yıl.)

Bu paylaşımına bir de ek yapan Mahfi Eğilmez "DB, yalnızca kamu kesimi projelerine kredi verir, özel kesim projelerine kredi vermez. Özel kesim projelerine krediyi DB şemsiyesi altında görev yapan IFC (Uluslararası Finans Kurum) verir" dedi.