25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.08.2022 04:30 | Son Güncelleme: 08.08.2022 10:50

Martı halka arzının bilinmeyenleri…

2019’da kurulan Türkiye’nin ilk e-scooter girişimi Martı hafta başında 3 paragraflık basın bülteniyle New York Borsası’nda halka açılacağını duyurdu. İşte Amerikan SPK’sı olan SEC’e yapılan bildirimlerden Martı halka arzının detayları…
Martı halka arzının bilinmeyenleri…

Küresel olarak girişim sermayesi (VC) yatırımlarında ve teknoloji hisselerindeki sert düşüşlere karşın, çok yeni sayılabilecek bir teknoloji girişimi olan Martı New York’ta halka açılıyor.

Bu gelişmeyi hafta başında çok kısa bir basın bülteniyle duyuran Martı, şirkete 280 milyon dolar brüt nakit girişi sağlanacağını ve hisselerin MRT koduyla Ferrari, Coca-Cola, Twitter gibi devlerle NYSE’de işlem göreceğini açıkladı.

Aslında yürümekte olan iş tam da böyle değil. Martı, ABD ve Avrupa’da son 2 yılda yeni bir halka arz yöntemi olan SPAC formülüyle halka açılıyor.

SPAC nedir?

Special Purpose Acquisition Company (özel amaçlı satın alma şirketi) teriminin kısaltılmışı olan SPAC’lar şahıs ya da şirketler tarafından kurulabiliyor. 18-24 aylık sürelerle kurulan bir SPAC, kuruluş amacı belirterek borsada halka arz ediliyor. SPAC’ın topladığı fon sabit faizli hesaplara yatırılıyor. 18-24 ay içinde veya bazı özel durumlarda biraz daha ek süre alınarak, baştan belirtilen işlem gerçekleştiriliyor. Bu da genellikle bir şirketin hissesinin satın alınması veya bir şirketle birleşme oluyor. Belirlenen süre içinde hedef gerçekleşmezse, toplanan para yatırımcılara iade ediliyor. SPAC’lara “blank check company” yani “açık çek şirketi” de deniyor. SPAC’ları çok kabaca “Halka açılmak için gereken beceri ve deneyime sahip olmayan şirketlerin borsaya girmesini sağlayan girişimler” diye tarif etmek mümkün.

Martı’nın SPAC’I kim?

Martı’yı NYSE’ye taşıyan SPAC, Galata Acquisition Company. Şirketin kurucuları arasında olan Kemal Kaya aynı zamanda CEO’luk görevini yürütüyor. Kaya’yı Koçbank ve Koç Finansal Hizmetler Genel Müdürlüğü ve İtalyan Unicredit ile birlikte Koç Grubu’nun Yapı Kredi’yi almasından sonra Yapı Kredi CEO’luğu görevinden hatırlıyoruz. Kaya halen dünyanın en büyük özel sermaye (private equity) şirketlerinden Blackstone’un da danışmanları arasında.

Kaya’nın kurucular ekibinde daha önce Blackrock, Carlyle, Morgan Stanley gibi dev yatırım ve finans kuruluşlarında tecrübe edinmiş kişiler var. Merkezi Cayman Adaları’nda bulunan Galata Acquisition’ın, Washington DC’de bir ofisi de bulunuyor. ABD Delaware’de kurulu Galata Acquisition Sponsor LLC de yine bu işin fonlama tarafında olan gruba bağlı bir şirket.

Önce Galata halka açıldı

Geçen yılın sonlarında halka açılan Galata Acquisition, zaman içinde girişim sermayesi yatırımcılarına hisse sattı. Galata’nın yeni yatırımcıları arasında Wall Street’in dahi yatırımcısı olarak gösterilen Citadel’in kurucusu milyarder Ken Griffin de bulunuyor. Kurucuları ve yeni yatırımcılardan sağladığı fonlarla amacını gerçekleştirmek için hedeflediği fonu toplayan Galata’nın emanet hesabında faizde tuttuğu miktar yaklaşık 146.6 milyon dolar.

Birleşme kararı alındı

1 Ağustos günü Martı ve Galata Acquisition’ın yönetim kurulları toplanarak iki şirketin birleşmesini oy birliğiyle onayladı. Alınan bu karar, tüm izinlerin ardından hayata geçtiğinde SPAC’ın da amacı gerçekleşmiş olacak ve Martı halka açık Galata’yla birleşme sağlayarak NYSE’de halka açık bir şirket haline gelecek. Halen NYSE’de GLTA koduyla işlem gören hisse senetlerinin yeni kodu MRT olacak. Böylece Galata NYSE’de tarihe karışırken, Martı yoluna devam edecek.

Finansal detaylar

Tarafların açıklamasına göre birleşme sonrasında Galata’nın emanet hesabında tutulan 146.6 milyon dolar Martı’ya aktarılacak. Ayrıca şirkete Galata Acquisition Sponsor LLC ve üçüncü parti yatırımcılar tarafından 57.5 milyon dolarlık yeni yatırım yapılacak. Şirket, hisse senedine çevrilebilir kredi yoluyla da 90 milyon doların üzerinde kaynak sağlamayı amaçlıyor. Şirketin açıklamasına göre tüm bu işlemlerle Martı’ya 280 milyon dolarlık nakit girişi sağlanmış olacak.

Yeni ortaklık yapısı nasıl?

 İki dilim halinde toplam 150 milyon dolarlık ek yatırımın gerçekleşmesi durumunda birleşme işlemlerinin ardından Martı ortakları yeni şirketin yüzde 49.8’ine sahip olacaklar. Kalan yüzde 50 hisse, Galata ve birleşme süreci içinde yeni yatırım yapacak olan taraflara geçecek. Ek yatırımın gelmemesi ya da kısmen gerçekleşmesi halinde Martı kurucuları ve Galata’nın şirketteki hisse oranı daha fazla olacak.

Yapılan açıklamaya göre, tüm bu işlemler tamamlandığında Martı’nın firma değeri (enterprise value) 532 milyon dolar olacak. Taraflar, birleşme ve izin prosedürlerinin bu yılın son çeyreğinde tamamlanmasını bekliyor.

Kurucular yönetimde

SEC’e bildirilen prezantasyona göre birleşme işlemininin ardından NYSE’de işlem görecek Martı’da yönetim değişmeyecek. Şirketin kurucuları olan Alper Öktem, Cankat Durgun ve Sena Öktem’in yanı sıra operasyon, finans, strateji ve araçlardan sorumlu tepe yöneticiler de görevlerine devam edecek. 

Rakamlarla Martı

- Yüzde 64 pazar payıyla Türkiye’nin 1 numaralı mobilite şirketi. 3.5 milyonun üzerinde tekil kullanıcısı bulunuyor. 

-Martı 2023 yılında sürüş başına e-scooter’lardan 0.8 dolar, e-bisikletlerden 1.3 dolar, e-moped’lerden 1.6 dolar gelir bekliyor. 2024’te devreye girmesi beklenen elektrikli otomobillerden sürüş başına beklenen gelir ise 2.9 dolar.

- 2019’da kurulan şirketin halen 30 bin 307 aracı bulunuyor. Her bir araçla günde ortalama 2.4 sürüş yapılıyor. 2022 yılının tamamında 26 milyon 754 bin sürüş yapılacağı tahmin ediliyor.

- Prezantasyonda, Martı’nın üstünlükleri anlatılırken, Türkiye’nin bazı alanlardaki içler acısı durumu da sergileniyor. Örneğin, İstanbul’da 100 km2’ye düşen metro istasyonu sayısı 7 iken, bu rakamın Londra’da 17, New York’ta 39, Paris’te 292 olduğu belirtiliyor.

- Martı 2022’de 23 milyon 370 bin dolar net satış geliri hedefliyor. Faaliyet giderlerinin 17 milyon 144 bin dolar, FAVÖK’ün ise 835 bin dolar seviyesinde olması bekleniyor. 

-İstanbul'da 1.000 kişiye 1 resmi taksi düşerken , bu sayı Paris ve Londra'da 13, Newyork'ta 14. 

- Daha vahimi ise otomobil satın alım gücüne ilişkin istatistikler. Prezantasyona göre Türkiye’de en ucuz araba 64 asgari ücretle alınırken, bu rakam ABD’de 12, Fransa’da 8, İngiltere’de ise 6. 

-Şirket 2023’te sıçrama hedefliyor. Galata ile birleşme sonrası, 150 milyon dolarlık ek yatırımla filoya yeni araçların katılımı durumunda 2023’te sürüş sayısının 102.7 milyona, net satışların 125.3 milyon dolara, FAVÖK’ün ise 54.7 milyon dolara çıkması öngörülüyor.

-Prezantasyonda şirketin faaliyet giderlerindeki güçlü yönü anlatılırken, Türkiye’de dolar bazında asgari ücretin Çin’in bile altında olduğunun altı çiziliyor.

-Martı app'ini indirenlerin sayısı 5.6 milyon. Prezantasyona göre en yakın rakibinin app'i 1.8 milyon, üçüncünün ise 700 bin kişi tarafından indirilmiş.

-2022 rakamlarına göre her bir aracın ortalama yatırım ve kullanım maliyeti 632 dolar. Her araç ortalama 537 günde kendini amorti ediyor.

Tuhaf bir kamera detayı

Prezantasyonda Martı’nın sahadaki faaliyetlerinden de bahsediliyor. 7/24 esasına göre çalışan motosikletli ekiplerin batarya değişimlerini, sahadaki ve park halindeki araçların operasyon merkezindeki ekranlardan an be an izlendiği, bu sayede çalıntı ve vandalizm olaylarının binde 1 seviyesinde kaldığı belirtiliyor.
Prezantasyona eklenen bir cümle ise oldukça dikkat çekici: “Yüksek çözünürlüklü kamu güvenlik kameralarına erişim.”

Bu notun hemen üzerinde yer alan operasyon merkezi fotoğrafında ise, bazı ekranlarda İstanbul sokaklarının yüksek çözünürlüklü görüntüleri yer alıyor. Prezantasyonda, erişim sağlanan kameraların MOBESE ağındaki kameralar mı yoksa başka bir ağ mı olduğu açıklanmıyor.