16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.02.2024 11:32 | Son Güncelleme: 08.02.2024 14:36

Merkez Bankası Başkanı Karahan: Kredi kartında düzenleme yapılmalı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan yılın ilk Enflasyon Raporu toplantısının soru cevap bölümünde "Ek bir faiz artışı gerektiğini şu an değerlendirmiyoruz. Görünüm bozulması halinde kararımızı gözden geçireceğiz" dedi. Karahan kredi kartında düzenleme yapılacağı mesajı verdi
Merkez Bankası Başkanı Karahan: Kredi kartında düzenleme yapılmalı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Merkez Bankası'nın (TCMB) yeni başkanı Fatih Karahan, yılın ilk enflasyon raporunu açıkladı. Karahan, enflasyon hedefe uyumlu seviyelere gerileyene kadar gereken parasal sıkılığı korumakta kararlı oldukları mesajını verdi. Karahan, yıllık enflasyonda mayıs sonrasında dezenflasyon dönemine girileceğini belirtti.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Karahan, şahin duruş gösterip göstermeyeceğine yönelik soruyu şöyle yanıtladı: "Birinci hedefimiz fiyat istikrarı. Bu yıl enflasyonu istediğimiz seviyeye düşürüp 2025'teki dezenflasyonun yolunu yapmak istiyoruz. Bunun için gereken adımları atacağız. Değerlendirmelerimiz, sıkılaştırmanın çalıştığını gösteriyor. Ek bir faiz artışı gerektiğini şu anda değerlendirmiyoruz. Ama görünümün bozulması halinde kararlarımızı gözden geçiririz."

"Zorunlu karşılıklarda indirim planı yok"

Karahan, "Dövizden dönüşümlü KKM için yatırımcılar ve bankalar açısından yeni bir adım olabilir mi?" sorusuna "Zorunlu karşılıklarda bir indirim planımız yok. Son düzenlemelerin etkilerini göreceğiz" yanıtı verdi. Karahan, enflasyonun mayıs ayında yüzde 73'le zirve yapmasını beklediklerini söyledi.

"Enflasyonda bir numaralı risk asgari ücret artışı"

Enflasyonda bir numaralı riskin asgari ücret artışı olduğunu belirten Karahan, "Artış tahmin aralığımızın üst bandına yakın ama enflasyon patikamızı raydan çıkaracak bir gelişme değil" diye konuştu. TCMB Başkanı Karahan, faiz artışı döngüsünü sonlandırdıklarını ilan ettiklerini belirterek, "Fakat indirimi konuşmak için fazlasıyla erken." dedi.

"Kredi kartında düzenleme yapılmalı"

Kredi kartı harcamalarına yönelik soruya da yanıt veren Karahan "Aralık ayında kredi kartı harcamalarında yükselme oldu. Bunu not ettik, farkındayız. Bunun geçici olup olmadığı henüz çok net değil. Asgari ücretin artacağı bekleniyordu. Bu nedenle bazı harcamalar öne çekilmiş olabilir ama bundan bağımsız olarak kredi kartlarında düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda birkaç fikrimiz var, çalışmalarımız sürüyor. Belirli bir aşamaya geldiğinde kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.