10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.06.2023 22:09 | Son Güncelleme: 26.06.2023 22:26

Meta, Alphabet ve Tesla hisseleri sert düştü: Wagner isyanı sonrası yatırımcılar yön arayışında

Wall Street'in üç büyük endeksi S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones yeni haftanın ilk işlem günü büyüme hisseleri öncülüğünde düşüş gösterirken, yatırımcılar Rusya'da hafta sonu yaşanan Wagner isyanın ardından yön arayışına girdi
Meta, Alphabet ve Tesla hisseleri sert düştü: Wagner isyanı sonrası yatırımcılar yön arayışında

Yatırımcılar Rus paralı askerlerin Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geleceğine ilişkin soru işaretleri yaratan isyanının sonuçlarını sindirirken ana endeksler kırmızı ve yeşil arasında gidip geldi. Büyüme hisseleri, Meta Platforms, Alphabet ve Tesla hisselerinin sert bir şekilde düşmesiyle ana endeksler üzerinde en fazla ağırlığa sahip oldu.

S&P 500 değer endeksi yüzde 0,1 artarak yüzde 0,7 düşen büyüme endeksinden daha iyi performans gösterdi. Ayrıca küçük sermayeli Russell 2000 endeksi yüzde 0,6 yükseldi.

Powell'ın konuşmaları Nasdaq'ı aşağı çekti

Geçtiğimiz hafta ABD hisse senetleri, Fed Başkanı Jerome Powell'ın ileride daha fazla faiz artırımı olabileceği sinyalini vermesinin ardından, teknoloji ağırlıklı Nasdaq'ın sekiz haftalık kazanç serisini sonlandırmasıyla son rallinin ardından düşüşe geçti.

Kuzey Carolina'daki Independent Advisor Alliance'ın baş yatırım yetkilisi Chris Zaccarelli, hafta sonu yaşanan Wagner isyanının yatırımcılar üzerindeki etkisine değindi ve şunları söyledi: 

"Yatırımcılar hafta sonu yaşananların sonuçlarıyla boğuşuyor. Bir darbe olmadı ama tersine dönen bir isyan oldu. Sadece belirsizlikten endişe duyabilirsiniz. Sonuç konusunda iyimser olamazsınız"

Dow Jones Endüstriyel Ortalaması yüzde 0,1 düşüşle 33.693,38'e; S&P 500 yüzde 0,32 kayıpla 4.334,54'e ve Nasdaq Bileşik yüzde 0,81 düşüşle 13.383,39'a geriledi.

S&P 500'e petrol dopingi

Ancak S&P 500 enerji sektörü, petrol fiyatlarının yükselmesi ve yatırımcıların Rusya'daki siyasi istikrarsızlığın daha da kötüleştirebileceği yaklaşan arz kesintilerine karşı küresel talep büyümesine ilişkin endişeleri dengelemesiyle yüzde 2,0 değer kazandı.

Powell yine konuşacak

Bu hafta önemli bir enflasyon göstergesi, dayanıklı tüketim malları ve Michigan Üniversitesi tüketici duyarlılık endeksi dahil olmak üzere bir dizi ekonomik verinin yanı sıra Powell'ın Fed'in faiz artırım planlarına ışık tutabilecek bir konuşma yapması bekleniyor.

Piyasalar Fed'den faiz artışı bekliyor

CMEGroup'un Fedwatch aracına göre, politika yapıcıların çoğu bu yılın sonuna kadar en az iki çeyrek puanlık faiz artışı daha öngörüyor, ancak yatırımcılar Temmuz ayında bir artış daha bekliyor ve ABD merkez bankasının faizleri 2023 sonuna kadar sabit tutacağını düşünüyor.

Tekil hisseler arasında Pfizer, ilaç üreticisinin klinik çalışmalardaki hastalarda karaciğer enzimlerinin yükselmesi nedeniyle deneysel bir obezite ve diyabet ilacının geliştirilmesini durdurduğunu açıklamasının ardından yüzde 3,7 değer kaybetti.

Lockheed Martin, Northrop Grumman gibi savunma firmaları yüzde 1'den fazla değer kaybetti.

Tesla ve Alphabet hisseleri eridi

Alphabet, UBS'in hisse senedini "nötr"e indirmesinin ardından yüzde 3,2 oranında düşerken, Tesla da Goldman Sachs'ın elektrikli otomobil üreticisinin notunu "nötr"e indirmesinin ardından yüzde 4,5 değer kaybetti.

Lucid Group, İngiliz Aston Martin ile elektrikli araç üreticisine şirkette yüzde 3,7 hisse verecek bir anlaşma yaptıktan sonra yüzde 3,6 yükseldi.

PacWest, özel sermaye şirketi Ares Management'ın borç verenden 3,5 milyar dolarlık özel finans kredi portföyü satın aldığını açıklamasının ardından yüzde 5,0 değer kazandı.

Carnival, kruvaziyer operatörünün üçüncü çeyrek kazançlarını Wall Street beklentilerinin altında tahmin etmesinin ardından yüzde 9,8 düştü.