13 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.09.2023 12:23 | Son Güncelleme: 05.09.2023 13:30

Morgan Stanley ve BofA da Türkiye için enflasyon tahminini yükseltti

Dün açıklanan Ağustos ayı enflasyon verileri yabancı bankaların raporlarını da etkiledi. JPMorgan ve HSBC'nin ardından Morgan Stanley ve BofA da Türkiye için enflasyon tahminlerini yükseltti
Morgan Stanley ve BofA da Türkiye için enflasyon tahminini yükseltti

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yayınladığı ağustos ayı verilerine göre enflasyon yıllık yüzde 58,94'e yükseldi. Bu gelişmenin ardından yatırım bankaları Türkiye için yaptıkları enflasyon tahminlerini artırmaya başladı. JPMorgan ve HSBC'nin ardından Morgan Stanley ve Bank Of America yeni tahminlerini duyurdu.

"Merkez Bankası faizi yüzde 30'a daha erken çıkarabilir"

Morgan Stanley ekonomistleri Hande Küçük ve Alina Slyusarchuk yayımladıkları notta “İki ay üst üste çok güçlü gelen TÜFE verileriyle karşı karşıya kalan yeni PPK enflasyon beklentilerinde daha fazla bozulmanın önüne geçmek ve kredibilitesini daha da artırmak için yukarı yönlü sürprizlere devam etmeyi tercih edebilir. Böylece TCMB’nin yüzde 30 politika faizine bizim öngördüğümüzden daha erken ulaşabileceğini görebiliriz” dedi. Ekonomistler yıl sonu TÜFE tahminini yüzde 62’den yüzde 66’ya revize etti. 

BofA ekonomistleri de enflasyonun tahminleri aşması nedeniyle daha fazla faiz artışına ihtiyaç olacağını aktardı. BofA Securities ekonomisti Zümrüt İmamoğlu, paylaştığı raporda "Önceki 2 ay beklentinin altında kalan faiz artırımları sonrası geçen ay ki adım olumlu bir sürpriz oldu. Ancak enflasyon beklentilerinin daha da artması nedeniyle daha fazla faiz artırımına ihtiyaç var ve asıl soru Mart ayındaki yerel seçimlerden önce bu tür bir artışın yapılıp yapılmayacağı" ifadelerini kullandı.