08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.07.2024 21:27 | Son Güncelleme: 17.07.2024 21:29

Netflix yaz aylarına kötü başladı: Abone artışı düştü, reklamlara odaklandı

Yaz aylarının gelmesiyle Netflix ve Disney+ gibi platformlar zayıf bir sezona girdi. Euro 2024 dahil spor etkinliklerine odaklananlar bir yana daha sık seyahate çıkılmasıyla da Netflix'in pabucu dama atıldı. Şirket ise abone artışındaki yavaşlamayı telafi etmek için reklama daha fazla odaklandı
Netflix yaz aylarına kötü başladı: Abone artışı düştü, reklamlara odaklandı

Netflix şifre paylaşımının engellenmesinin ardından elde edilen keskin kazanımların azalması ve izleyicilerin dikkatinin Avrupa futbol şampiyonası da (Euro 2024) dahil olmak üzere yaz aylarında gerçekleştirilen spor etkinliklerine kayması nedeniyle Nisan-Haziran döneminde muhtemelen beş çeyreğin en az sayıda abonesini ekledi.

LSEG verilerine göre şirket ikinci çeyrekte tahmini 4,82 milyon abone ekledi. Bu rakam 2023'ün ilk çeyreğinden bu yana en düşük abone sayısı ve önceki üç ayda eklenen 9,3 milyon abonenin yaklaşık yarısı.

Reklamdan gelecek gelir iki kattan fazla artabilir

Yine de, yayın devinin daha düşük fiyatlı reklam destekli bir abonelik satma çabaları, güçlü bir reklam geliri artışı sağladı. Şirketin reklam gelirlerinin Haziran çeyreğinde iki kattan fazla artması bekleniyor. Toplam gelir muhtemelen yüzde 16,4 artarak 9,53 milyar dolara yükseldi ve 2021'in ikinci çeyreğinden bu yana en hızlı büyümeyi kaydetti.

Netflix'in en çok izlenen yapımları

Nielsen verilerine göre, Netflix'in tarihi romantizm dizisi Bridgerton ve Baby Reindeer gibi orijinal dizileri ikinci çeyrekte en çok izlenenler listelerinin başında yer aldı.

Perşembe günü ikinci çeyrek sonuçlarını açıkladığında, yatırımcılar yayın devinin düşük fiyatlı planını reklamlarla genişletme çabalarını inceleyecek ve yeni büyüme faktörleri hakkında bilgi arayacak. Mayıs ayında şirket, reklam destekli katmanının dünya çapında 40 milyon aylık aktif kullanıcıya ulaştığını ve Ocak ayında 23 milyon olan mevcut ülkelerdeki tüm kayıtların yüzde 40'ını oluşturduğunu söyledi.

Reklam kampanyası yatırımcılarda yankı uyandırdı. S&P 500 endeksinin yaklaşık yüzde 19'luk getirisine kıyasla Netflix'in hisseleri bu yıl yaklaşık yüzde 35 artış gösterdi.

Olimpiyat Oyunları Netflix için bir kabus

Mevsimsel olarak Netflix ve Disney+ gibi platformların yaz aylarındaki izlenme oranları da insanlar seyahat ettikçe darbe alıyor. Analistlere göre, bu yıl 26 Temmuz'da başlayacak Olimpiyat Oyunları'nın da bazı izleyicileri Netflix'ten uzaklaştırması bekleniyor.

Orijinal dizilere büyük yatırım yapan Netflix'in rakiplerinin içerikleriyle de izlenme oranlarını artırabildiğini belirten aracı kurum MoffettNathanson, Netflix'in en çok izlenen 20 dizisinden 11'inin satın alınan diziler olduğunu belirtti.

Netflix reklama oynuyor

En çok izlenen 20 diziden 18'inin "NCIS" ya da "Grey's Anatomy" gibi satın alınmış diziler olduğu belirtildi. Netflix ayrıca paket ortaklıklarını da duyurdu. Comcast Netflix'i Peacock yayın hizmeti ve Xfinity internet ve TV müşterileri için Apple TV+ ile birlikte sunuyor.

Netflix ayrıca, reklamveren dostu etkinlikler oluşturmak için Noel Günü'nde iki Ulusal Futbol Ligi maçını yayınlamak için yaptığı anlaşma da dahil olmak üzere daha fazla canlı içeriğe ev sahipliği yapıyor.

Emarketer kıdemli analisti Ross Benes, "Senaryolu içerik üretiminin sektör genelinde azaldığı bir ortamda, şirket reklam destekli harcanan süreyi iyileştirmeye çalışırken daha fazla canlı etkinlik duyurusu yapılacaktır" dedi.

Netflix, büyümenin bir sonraki aşamasını yönlendirmek için Mayıs ayında, pazarlamacılara reklam satın almak ve performanslarını ölçmek için daha fazla yol sunacak bir şirket içi reklam teknolojisi platformu oluşturmayı planladığını duyurdu.

BofA Global Research analisti Jessica Reif Ehrlich Pazartesi günü yayınladığı bir notta, "Bu ilerlemeye rağmen, reklamcılığı uzun vadeli bir hikaye olarak görmeye devam ediyoruz ve 2025 yılına kadar önemli bir gelir katkısı beklemiyoruz" dedi.