10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.08.2023 18:12 | Son Güncelleme: 18.08.2023 19:12

Nomura uyardı: Türkiye de dahil bazı ülkeler 12 ay içinde döviz krizi yaşayabilir

Japon finans şirketi Nomura, Türkiye, Çek Cumhuriyeti, Sri Lanka ve Romanya’nın 12 ay içinde döviz krizine girebileceği öngörüsünde bulundu
Nomura uyardı: Türkiye de dahil bazı ülkeler 12 ay içinde döviz krizi yaşayabilir

Ülkelerin her birinin puanı “Demokles” göstergesinde 100’ün üzerinde puan aldı. Bu da Türkiye’nin de aralarında bulunduğu dört ülkenin para birimi erimesine karşı savunmasız olduğunun sinyalini veriyor. Tokyo merkezli şirkete göre; modelleri 1996’dan bu yana yükselmekte olan piyasalarda yaşanan 61 para birimi krizinin yüzde 64’ünü tahmin etmelerine olanak tanıyan sekiz indikatatörü bir araya getiriyor. Nomura; Çin, Macaristan ve Brezilya’nın da kriz eşiğine yakın puanlara sahip olduğunu belirtti.

'Negatif faiz oranlarıyla karşı karşıya kaldılar'

Covid-19 pandemisi, Rusya’nın Ukrayna işgali ve küresel fiyat baskıları gelişmekte olan dünyada ekonomik temellere yönelik eşitsizliği genişletti ve bazı ülkelerin finanslarına zarar verdi, onları negatif reel faiz oranlarıyla karşı karşıya bıraktı. Firma ekonomistlerine göre; bu da enflasyona uyarlandığında faizin sıfırın altında kaldığı anlamına geliyor.

'Yatırımcı daha ayrımcı hale gelebilir'

Nomura'nın Singapur merkezli ekonomistleri Robert Subbaraman ve Si Ying Toh Cuma günü yayınladıkları bir raporda şu değerlendirmeye yer verdi: “Faiz yükseltme döngüsü çalışırken -Şili ve Brezilya zaten faiz oranlarını düşürmeye başladı- yatırımcılar bilhassa küresel riskten kaçınma ve büyüme zayıfladığı takdirde, EM (yükselmekte olan piyasa) risklerine daha fazla dikkat kesilerek daha ayrımcı bir hale bürünebilir.”

'Türkiye ve Sri Lanka tehlikeyi henüz atlatmadı'

Nomura ekonomistlerine göre; Türkiye ve Sri Lanka yakın zamanda kriz deneyimlemesine karşın, Damocles modeli söz konusu ülkelerin henüz tehlikeyi atlamadığı yönünde sinyal veriyor.

Öte yandan, Merkez Bankası’nın piyasa katılımcıları anketine göre, bugün 27,10 TL seviyesinde olan dolar kurunun yıl sonunda 29,82 TL, 12 ay sonra 34,58 TL olması bekleniyor.