18 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.06.2024 22:25 | Son Güncelleme: 16.06.2024 22:35

Nükleer enerjiye 1 milyar dolar ayıran Gates: Daha fazlasını da yapacağım

Bill Gates, ABD'nin artan elektrik ihtiyacını karşılamak için Wyoming'de yeni nesil bir nükleer enerji santrali projesine milyarlarca dolar yatırmaya hazır olduğunu söyledi
Nükleer enerjiye 1 milyar dolar ayıran Gates: Daha fazlasını da yapacağım

Microsoft'un milyarder kurucu ortağı Bill Gates'in nükleer enerji şirketi TerraPower, ABD'nin Wyoming eyaletinde Natrium adlı gelişmiş bir nükleer reaktör tesisinin inşasını başlattı. Bu çerçevede CBS'in Face the Nation programında açıklamalarda bulunan Gates, TerraPower'ın 2008 yılından bu yana daha basit, daha ucuz reaktörler üzerinde çalıştığını ve yeni reaktörü 2030 yılında tamamlamayı planladıklarını söyledi.

Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre dünyanın en zengin altıncı kişisi olan Gates, "Bir milyar dolardan fazla para yatırdım ve milyarlarca dolar daha yatıracağım" ifadelerini kullandı.

Rusya mesajı

ABD Enerji Bakanlığı tarafından desteklenen TerraPower'ın santralinin başlangıçta 2028 yılında faaliyete geçmesi bekleniyordu. Ancak Gates, CNN'den Fareed Zakaria GPS'e yaptığı açıklamada, bunun Rusya'dan gelecek yakıta bel bağlamak anlamına geleceğini ve bunun da artık kabul edilemez olduğunu söyledi.

Reaktör tasarımında soğutucu olarak su yerine sıvı sodyum kullanılıyor ve reaktörün verimini arttırmak için ısı depolayabilen erimiş tuz içeriyor. Gates, TerraPower'ın reaktör yakıtını ABD ve müttefiklerinden temin etmeyi planladığını söyledi.

Karbonsuz nükleer enerji, iklim değişikliğiyle mücadelenin giderek daha önemli bir parçası olarak görülüyor ve daha fazla şirket daha küçük reaktörleri teşvik ediyor. BloombergNEF'e göre, geçen yıl Dubai'deki COP28 iklim değişikliği konferansında 25 ülke nükleer kapasiteyi üç katına çıkarma hedefini ilan etti.