20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.08.2024 13:20 | Son Güncelleme: 05.08.2024 13:52

Olimpiyat sporcusu yaratmanın maliyeti ne kadar?

Finansman ve sponsorluklardan antrenman tesislerine erişime kadar, ham yeteneği küresel başarıya dönüştürmek için fazla faktöre ihtiyaç var. The National'a göre sponsorlar ve ülkeler sporcularına milyon dolarlık yatırımlar yapıyor. Ancak sporcuların bu fonları kaybetme riskleri var
ABD'li jimnastik şampiyonu Simone Biles
ABD'li jimnastik şampiyonu Simone Biles

Yüksek performanslı bir sporcu olmak olimpiyatlarda yarışmak için yeterli değil. Finansman rekabeti olimpiyatlardan çok daha önce başlıyor. Sporda finansal destek, sporcuların antrenman tesislerine ve antrenörlere erişimden yüksek performans seviyelerini sürdürmek için gereken tamamlayıcı unsurlara kadar belirli ihtiyaç seviyelerini güvence altına almalarına yardımcı olarak başarının kilit bir unsuru olarak görülüyor. Ancak sporcu yüksek performans göstermezse bu değerli fonlar elinden alınabilir. Bu da birçok sporcunun karşı karşıya olduğu bir risk.

Olimpiyatlara ev sahipliği yapmanın milyarlarca dolarlık bir bedeli var. Ancak sporun zirve gösterisine katılacak kadar iyi bir sporcu yetiştirmenin maliyetini ölçmek zordur ve bunun için kesin bir fiyat etiketi olmayabilir.

O halde soru şu: Başarılı bir sporcuya yatırım yapılabilir mi? Genel olarak evet, çünkü başarıları kaynaklara ve sahip oldukları erişime bağlıdır. The National'ın görüştüğü analist ve uzmanlara göre küresel spor sahnesinde büyük başarılar elde eden ülkelerin başında Japonya, İngiltere, Çin, Rusya, ABD, Güney Kore ve Kanada geliyor.

Milyonlarca dolar harcanıyor

ABD Olimpiyat ve Paralimpik Komitesi'nin web sitesine göre, 2022'de sporcu gelişimi için 38 milyon dolar ve "sporcu hikayelerinin güçlendirilmesi" için 67 milyon dolar olmak üzere 327 milyon dolar harcadı. Bu arada Birleşik Krallık, 2020 Tokyo Yaz Olimpiyatları için yaklaşık 275 milyon £ (349,2 milyon $) ve Pekin Kış Oyunları için 67,7 milyon £ sporcu performans ödülüne ek olarak 27,4 milyon £ toplam finansman sağladı. GSYH'si daha yüksek olan ülkeler spora daha fazla yatırım yapma eğilimine sahip. Ancak durum her zaman böyle olmayabilir: Zorluklara rağmen başarılı olanların başlıca örnekleri olarak uzun mesafe yarışlarını domine eden Doğu Afrikalı koşucuları düşünün.

Madalyanın önemi büyük

Finansman rakamları büyük ölçüde ulusların olimpiyatlardaki performanslarını yansıtıyor. World Population Review'un verilerine göre, devam etmekte olan Paris Olimpiyatları hariç tutulduğunda, ABD 2,985 madalya ile en çok Olimpiyat madalyası kazanan ülke olurken, Almanya (1,083), İngiltere (965), Fransa (910) ve İtalya (773) bu ülkeyi takip etmektedir. Eski Sovyetler Birliği ise 1,204'e ulaştı. Tüm zamanların en çok madalya kazanan olimpiyat yüzücüsü Michael Phelps (23'ü altın olmak üzere toplam 28 madalya ile) Amerikalı.