05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.10.2023 20:45 | Son Güncelleme: 23.10.2023 21:08

Orta Doğu'da diplomatik hamleler yoğunlaştı: Petrol fiyatları geri çekiliyor

İsrail-Hamas savaşında diplomatik hamlelerin kısmen de olsa sonuç vermesiyle petrolde arz endişeleri hafifledi, savaşın ilk günlerinden bu yana yükselişini sürdüren petrol yüzde 2'nin üzerinde düşüş kaydetti
Orta Doğu'da diplomatik hamleler yoğunlaştı: Petrol fiyatları geri çekiliyor

İsrail ve Hamas arasındaki savaşı kontrol altına almak amacıyla Orta Doğu'daki diplomatik çabaların yoğunlaşması, yatırımcıların potansiyel arz kesintilerine ilişkin endişelerini hafifletirken petrol fiyatları Pazartesi günü yüzde 2'nin üzerinde düştü.

Reuters'ın haberine göre Brent ham petrol vadeli işlemleri Pazartesi günü akşam saatlerinde yüzde 2,2 düşüşle varil başına 90,14 dolardan işlem gördü. ABD West Texas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri yüzde 2,5 düşüşle varil başına 85,89 dolar oldu.

AB'den ateşkes çağrısı

Avrupa Birliği liderleri bu hafta Gazze'deki Filistinlilere yardım ulaştırılabilmesi için savaşa "insani bir ara" verilmesi çağrısında bulunacak; Fransa ve Hollanda liderleri de bu hafta İsrail'i ziyaret edecek. Öte yandan yardım konvoyları hafta sonu Mısır'dan Gazze Şeridi'ne ulaşmaya başladı.

Price Futures Group analisti Phil Flynn, "Petrol arzına yönelik risk azalmış görünüyor. İnsanlar bunun nasıl sonuçlanacağını görene kadar pozisyonlarını azaltıyor" ifadelerini kullandı.

Yine de İsrail, gece boyunca güney Lübnan'a hava saldırıları düzenledikten sonra Pazartesi günü Gazze'ye yönelik bombardımanını sürdürdü. Her iki petrol göstergesi de, çatışmaların yayılması halinde dünyanın en büyük petrol tedarik bölgesi olan Orta Doğu'da arzın kesintiye uğraması ihtimaline bağlı olarak son iki haftadır haftalık bazda artış kaydetti.

PVM analisti Tamas Varga, "Bölgede savaşın yayılabilme ihtimali neticesinde potansiyel olarak yükselen petrol fiyatları, küresel enflasyonu yükseltecek. Böyle olursa parasal sıkılaştırma yeniden başlayabilir ve küresel petrol talebi büyümesi azalabilir" dedi.

ABD'nin Venezuela hamlesi

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden geçtiğimiz hafta Venezuela hükümetinin muhalefetle yaptığı anlaşmanın ardından OPEC üyesi Venezuela'ya yönelik yaptırımların askıya alındığını duyurdu. Bu durum petrol arzını artıracak olsa da bunun Orta Doğu'daki arz risklerinin etkisini ne ölçüde azaltabileceği belirsiz.

RBC analisti Michael Tran bir notunda, "Bu hamlenin küresel ihracat pazarına günde 200-300 bin varil Venezuella ham petrolü eklemesi bekleniyor, ki bu tek başına piyasayı hareketlendirecek bir büyüklük değil ve bu varillerin yakın zamanda gelmesi de beklenmiyor" dedi.