29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.10.2023 22:49 | Son Güncelleme: 09.10.2023 23:09

Orta Doğu'da gerilim tırmanıyor: Savaşın yayılacağı korkusu piyasaları altüst etti

İsrail ve Hamas savaşçıları arasındaki savaşın Gazze'nin ötesine yayılabileceği korkularını artırmasıyla petrol fiyatları yüzde 4'ten fazla arttı, ABD doları euro karşısında yükseldi ve küresel hisse senedi endeksleri kan kaybetti
Orta Doğu'da gerilim tırmanıyor: Savaşın yayılacağı korkusu piyasaları altüst etti

İsrail-Hamas arasındaki savaşın başlamasıyla birlikte ilk tepki altından geldi ve altın fiyatları yükseldi. İsrail şekeli hızla zayıflarken, dolar yüzde 3 artışla 3,950 şekel seviyesini gördü. İsrail devlet tahvilleri de düşüş kaydederken İsrail Merkez Bankası daha önce istikrarı korumak için 30 milyar dolara kadar döviz satacağını açıklamıştı. 

Reuters'ın haberine göre Pazartesi günü İsrail, askerlerinin Lübnan'dan ülkeye giren silahlı kişileri öldürdüğünü açıklayarak, Hamas'a bağlı kişilerin ölümcül bir saldırı için savaşın ikinci bir cepheye yayılabileceği endişelerini arttırdı.

Petrol yükseliyor, hisseler eriyor

ABD ham petrolü kısa süre önce yüzde 4,37 artışla varil başına 86,41 dolara yükselirken, Brent ham petrolü de yüzde 4,15 artışla 88,09 dolar seviyesinde seyretti.

Dow Jones Endüstriyel Ortalama 13,86 puan düşüşle 33.393,72'ye, S&P 500  6,7 puan kayıpla 4.301,8'e ve Nasdaq Bileşik Endeksi 75,65 puan düşüşle 13.355,69'a geriledi.

Pan-Avrupa STOXX 600 endeksi yüzde 0,28 ve MSCI'nın dünya genelindeki hisse senetlerini gösteren göstergesi yüzde 0,12 değer kaybetti.

Savaş petrol zengini bölgeye yayılmamalı

LPL Financial'ın küresel stratejist şefi Quincy Krosby, "Piyasa bu noktada İsrail'in Hamas'a odaklanmasını sağlamaya ve tırmanma ihtimalini azaltmaya yönelik diplomatik çabalara odaklanmış durumda. Bu çatışmanın petrol zengini bölgeye yayılmasını önlemek için topyekûn bir küresel diplomatik çaba var" ifadelerini kullandı.

Euro, dolar karşısında yüzde 0,4 düşüşle 1,0544 dolar seviyesine geriledi. Nakit Hazine piyasası Pazartesi günü Columbus Günü nedeniyle kapalıyken, 10 yıllık Hazine vadeli işlemleri yükseldi.

Altın da talep gördü ve yaklaşık yüzde 1 artışla ons başına 1.851 dolara yükseldi. Orta Doğu'daki çatışma, piyasaların tedirgin olduğu ve dünya genelinde tahvil getirilerinin son yılların en yüksek seviyelerinde seyrettiği bir döneme denk geliyor.

Yatırımcılar bu hafta açıklanacak olan ABD tüketici fiyat endeksi verilerini merakla bekliyor olacak. Ayrıca, J.P.Morgan ve diğer bankaların bu hafta içinde açıklayacağı sonuçlarla, ABD'nin üçüncü çeyrek kurumsal kazanç sezonunun gayri resmi başlangıcını bekliyorlar.