25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.04.2023 04:30 | Son Güncelleme: 07.04.2023 04:30

Ortodoks politikalara iki aday: Mehmet Şimşek ve Bilge Yılmaz

Ortodoks politikalarına geri dönüş sinyalleri seçime yaklaştıkça artıyor. Geçtiğimiz haftalarda arka kapıdan çıkan Mehmet Şimşek tekrar ön kapıdan girme hazırlığında. 6’lı masanın Hazine ve Maliye Bakanı adayı ise Bilge Yılmaz.
Güzem Yılmaz Ertem
Güzem Yılmaz Ertem [email protected]
Ortodoks politikalara iki aday: Mehmet Şimşek ve Bilge Yılmaz

Geçtiğimiz haftalarda arka kapıdan çıkan Şimşek tekrar ön kapıdan girme hazırlığında. Oksijen’in edindiği bilgilere göre Erdoğan ve Şimşek daha geniş kapsamlı bir görev için mutabakata vardı.

Buna göre, Erdoğan’ın seçimi kazanması halinde Mehmet Şimşek cumhurbaşkanlığı kabinesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini üstlenecek. Şimşek, kilit görevlere yönelik atamalarda söz sahibi olma konusunda Erdoğan’dan teminat aldı.

Burada asıl soru geçen sefer neden anlaşamadıkları ve bu defa Şimşek’in kararlarının ne ölçüde uygulanabileceği. Önceki görüşmede “uygulanan ekonomik modelin yanlış olduğunu, kısa vadede çok tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini, uluslararası yatırım kuruluşlarının da kendisiyle aynı fikirde olduğunu” açık şekilde anlatan Şimşek, ortodoks olmayan politikalardan geri dönülmesi gerektiğini savundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şu an uygulanan politikalardan geri adım atmak istememesi ikilinin anlaşmazlığına sebep olmuştu. Peki bu sefer ne değişti? Yeni dönemde “enflasyonun üzerinde politika faizi-kredi genişlemesine fren” gibi ortodoks ekonomi politikalarına yüzde 100 dönüş olmasa da tam tersi araçlar içeren şu andaki uygulamaların bazılarından vazgeçilmesi ve yabancı yatırımcıların daha fazla güven duymasına yönelik bir politika setinin oluşturulması konusunda fikir birliği sağlandığı ifade ediliyor.
Morgan Stanley bu hafta yayınladığı raporda iktidarın değişmemesi durumunda mayıs sonrası düşük faiz oranı tercihi ve politika faizinin rolünün azalması yönündeki motivasyonun devam edeceğini düşünüyor. Yabancı analist ve ekonomistlerin Ankara ziyaret notlarında iktidarın ortodoks politikalara tamamen dönemeyeceği ve yabancı yatırımcılar için sermaye dostu bir ortam yaratılamayacağı algısı hakim. Son 4 yılda 4 merkez bankası başkanı değiştiren iktidar bu sefer Şimşek kartıyla başarılı olacak mı bilinmez.