20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 19.11.2022 21:14 | Son Güncelleme: 20.11.2022 00:47

Otomobilde matrah düzenlemesi 1 Aralık'ta gerçekleşecek

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, otomobilde matrah düzenlemesinin 1 Aralık itibarıyla hayata geçirileceğini açıkladı. ÖTV indirimi gündemde değil ancak matrah düzenlemesiyle bazı sıfır araç fiyatlarının ciddi şekilde düşmesi bekleniyor
Otomobilde matrah düzenlemesi 1 Aralık'ta gerçekleşecek

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bugün Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) temsilcileriyle bir araya geldi. OYDER Başkanı Altuğ Erciş ve beraberindeki Yönetim Kurulu Üyelerinin katıldığı görüşmede sektöre ilişkin fikir alışverişinde bulunurken, otomobildeki matrah düzenlemesi de gündeme geldi. Bakan Nebati, görüşme sırasında otomobilde matrah düzenlemesinde son aşamaya gelindiğini ve uygulamanın 1 Aralık itibarıyla hayata geçirileceğini ifade etti.

ÖTV oranlarında değişiklik olmayacak 

Nebati, sosyal medya hesabından görüşmeye ilişkin yaptığı paylaşımda ise, "İstişare odaklı görüş ve önerilerin yanı sıra devreye aldığımız uygulamaların çıktılarını kapsamlı bir şekilde ele aldık" ifadelerini kullandı. Bakan Nebati daha önce yaptığı açıklamada da ÖTV oranlarında değişiklik olmayacağını, matrah tarafında düzenleme yapılacağını açıklamıştı.

Resmi Gazete'de yer alan güncel ÖTV oranları

1600 cm3’e kadar olan araçlarda, matrahı 120 bin TL’yi aşmayan araçlar için ÖTV oranı yüzde 45 olarak uygulanıyor. 120 bin TL'lik tutar 200 bin TL'ye çıkarılırsa bu durumda şu anda yüzde 70'lik ÖTV diliminde bulunan araçlardan yüzde 45 ÖTV alınacak. Bu tutar 250 bin TL'ye çıkarılırsa, yüzde 80'lik ÖTV dilimindeki araç yüzde 45 dilimine girecek ve 531 bin TL'lik fiyat 427 bin 750 TL'ye inebilecek.

Bugüne kadar yapılan matrah güncellemeleri önceden tarih verilmeden uygulamanın başlayacağı günün akşamı duyurulmuştu. Böylece matrah düzenlemesi için ilk kez tarih verilmiş oldu.

Ocak ayında yapılan değişiklik ile, yüzde 60 ve yüzde 70 ÖTV dilimleri de sisteme eklenmiş ve bazı oranlar için matrah değerleri yükseltilmişti. Böylece, değişiklik öncesinde yüzde 80 ÖTV diliminin alt sınırında yer alan modellerin bazıları, yüzde 10 kadar fiyat indirimi yaşayarak yüzde 70 ve yüzde 60 ÖTV dilimine geçmişti.

 

Kaynak: AA