20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 26.11.2022 17:24 | Son Güncelleme: 26.11.2022 17:36

Patronlar çalışanlarına Elon Musk gibi davranmak istiyor

Elon Musk, Twitter'ı aldığından itibaren işten çıkarma stratejisi ve yeni çalışma kurallarıyla tartışılıyor. Kovulanların hikayeleri eleştirileri sertleştiriyor. Madalyonun diğer yüzünde işverenler Musk'ın iş disiplinine hayran. Farkında olmasanız da yöneticinizin içinde bir Elon Musk olabilir
Patronlar çalışanlarına Elon Musk gibi davranmak istiyor

Pek çok lider çalışma dünyasının son yıllarda yumuşadığını düşünüyor. Bu yüzden Twitter'ın yeni patronu Elon Musk'ın filtresiz tarzına ve çalışanlardan azami çaba göstermelerini istemesine özeniyorlar. Fakat sizin patronunuz muhtemelen sadakat yemini talep etmemiştir ya da bir uzay roketine sahip değildir. Ancak şirketinizde kararları veren kişi dışa vurmasa da sandığınızdan daha fazla Elon Musk'a benziyor olabilir. 

Tesla ve SpaceX'in sahibi, Twitter'ı devralırken yeni gelenlerin geleneksel kuralları yok sayarak, üst düzey liderleri hızla görevden alarak ve personelin yaklaşık yarısını işten çıkararak normlara meydan okudu. Ani stratejik değişiklikler yaptı ve bazılarını aynı hızla tersine çevirerek çok az yöneticinin örnek almak isteyeceği kaotik bir kamu imajı yarattı.

Bazı patronlar için cazip olan şey ise milyarderin çalışanlarına yönelik yüksek standartları. Musk Geçen hafta e-postayla gönderdiği bir ültimatomda bunu açıkça ifade etti ve Twitter çalışanlarının uzun ve yoğun çalışmayı taahhüt etmelerini ya da üç aylık tazminatla ayrılmaları gerektiğini söyledi. Twitter'ın mali durumunu iyileştirmesi ve kalabalık sosyal medya pazarında rekabet edebilmesi için daha yalın ve daha sıkı çalışan bir ekibin gerekli olduğunu savunan yönetici uzaktan çalışmayı engelleyeceğini de söyledi.

Yöneticiler Musk'a gıpta ediyor

Esneklik ve iş-yaşam dengesinden bahsedilen son yıllarda çalışma dünyasının eskisi gibi sert olmadığını düşünen yöneticiler, Musk'ın filtresiz tarzına gıpta ettiklerini ve dünyanın en zengin insanı kadar güçlü davranmasalar bile onun maksimum çaba arzusunu sevdiklerini söylüyorlar. Wall Street Journal'a konuşan New York'lu yatırım şirketi First Level Capital'in CEO'su Michael Friedman, "Ben de dahil olmak üzere her başarılı CEO'nun çalışan sızlanmalardan bıktığını düşünüyorum" dedi

Musk patronların öfke tercümanı oldu

Bu hayal kırıklığına uğramış yöneticiler için Musk, ABD eski başkanı Barack Obama için komedyen Keegan-Michael Key neyse o: öfke tercümanı. Kişinin gerçekten düşündüğü ve hissettiği ama yüksek sesle söyleyemediği şeyleri yalın bir şekilde aktarıyor.

Obama Washington'da gerçekleşen bir akşam yemeğine Keegan-Michael Key adında bir oyuncuyu da davet ediyor ve aslında Obama'nın içinde samimi olarak düşünüp dışarı yansıtamadığı öfkeli ve sinirli tarafını esprili bir şekilde konuklara yansıtıyor

57 yaşındaki Friedman, profesyonel ahlakının, genç bir borsacı olarak kendisine tahsis edilmiş olan bir masa kazanamadığı ofiste şekillendiğini söylüyor. Çalışanların iş yerinde elde etmek istediklerini almak için kullandıkları sessiz istifa dalgasından ve koşuşturma kültürüne karşı çıkan bu yeni isyan tarzından rahatsız.

Yöneticiler Musk kadar zengin olsalar sert de olabilir mi?

Friedman, "Benim adımın arkasında onunki kadar çok sıfır olmadığı kesin" ifadelerini kullanıyor. Musk'ın serveti ve şirket kurma sicili, çalışanlarını zorlamak için ona alışılmadık bir güç sağlayabilir. Örneğin on yıl önce Tesla'da ekibini yorgunluğun eşiğine kadar zorlamıştı. O dönemde gönderdiği bir e-postada "Kendinizi, çoğunuzun daha önce deneyimlemediği büyük bir yoğunluk seviyesine hazırlayın" ifadeleriyle uyardı. 

Son günlerde yüzlerce çalışan istifa etti ve son derece yoğun çalışma sözünü imzalayanlar bile başka yerlerde iş arıyor olabilir. Bu arada, birçok reklamveren Twitter'daki harcamalarını durdurdu ya da azalttı ve Musk iflasın söz konusu olmadığını söyledi. Son 10 mali yılın sekizinde zarar açıklayan Twitter için 44 milyar dolar ödedi. Yine de Musk, hayran kitlesi olan ender CEO'lardan biri ve şirketin saflarını daha özgür ve kârlı bir platform vizyonuna inanan, bu uğurda çaba göstermeye hazır kişilerle doldurabilir. Yapacağı şey de bu gibi görünüyor ve eğer başarısız olursa, muhtemelen diğer girişimlerinden dolayı zengin kalmaya devam eder. Bu, diğer pek çok iş liderinin sadece arzu edebileceği bir pozisyon.

"Bu konuda fikri olan defolup gidebilir"

Bir yazılım şirketi olan Crux Informatics'in satış geliştirme direktörü Derek Grubbs, "Ne isterse yapabilir ve bu konuda fikri olan herkes defolup gidebilir. Herkes Twitter'dan çıkarsa, girmeye hazır pek çok insan olacak çünkü iyi para kazandırıyor ve Elon Musk için çalışmanın bir havası var" dedi. Wall Street Journal'ın analizine göre, geçen yıl Twitter'daki medyan maaş 230 bin dolardan fazlaydı. Şirketin daha zorlayıcı bir ortamda çalışanları işe almak ve elde tutmak için ek para teklif edip etmeyeceği belli değil. 

Gazi olan 36 yaşındaki Grubbs, Musk'ın yüz yüze çalışma konusundaki tercihini desteklediğini ancak bunun çalışanlar açısından kabul görmesinin zor olduğunun zor farkında olduğunu söylüyor. Nisan ayında Crux'a katıldıktan sonra küçük bir ekibi işe almakla görevlendirilen Grubbs, çalışanların bazen evden çalışmasına izin verdiğini ancak grubun düzenli olarak bir ofiste toplanabilmesi için Austin, Teksas'ta yaşamalarını şart koştuğunu söylüyor.

“İşimi Elon Musk gibi yönetiyorum"

Youngstown, Ohio'daki J. Arnold Wealth Management'ın CEO'su Jon Arnold, haziran ayında hibrit çalışmadan vazgeçtiğini ve insanların evde daha az üretken olduğu sonucuna vararak 27 çalışanına her gün ofise rapor vermelerini emrettiğini söylüyor.

Tipik bir çalışanın kendisi için belirlediği hedeflere ulaşması için haftada 50 ila 55 saat çalışması gerektiğine değiniyor. Ancak yakınlardaki firmalardan daha yüksek maaşlar sunduğunu ve örnek olmak için haftada 65 ila 70 saat çalıştığını belirtiyor. 46 yaşındaki Arnold "İşimi Elon Musk gibi yönetiyorum. Ben doğru yol tek yoldur türünden bir adamım" dedi ve müşterilerine  günaydın demeyen ve bir fincan kahve ile karşılamayan resepsiyon görevlilerini kovduğunu da ekliyor. 

Musk kadar sert olamayanlar, açıklamalarıyla yetinecek

Yine de, birkaç yıl önce çalışan yoğunluğunun çok sayıda yetenekli işe alımın üç ay içinde işten ayrılmasına neden olduğunu kabul ediyor.  Arnold, ültimatomlar vermek yerine çıtayı yüksek tuttuğunu, tavırlarını yumuşattığını ve çalışanların özel hayatlarıyla daha fazla ilgilendiğini söyledi. Örneğin çalışanların çocuklarının konserleri ve futbol maçları için eve zamanında gelebilmelerini sağladığını söylüyor. 

Ne yazık ki Musk'a hayranlık duyan patronların çoğu onun kadar sert olamıyor. Onun sert açıklamaları aracılığıyla vekaleten yaşamakla yetinmek zorunda kalacaklar.