28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.07.2023 21:24 | Son Güncelleme: 05.07.2023 21:45

Petrol üretimini kısan Suudi Arabistan: Rusya ile birlikte güçlü bir ekip olduk

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Salman Al Saud Çarşamba günü bir konferansta yaptığı açıklamada, Rusya-Suudi petrol işbirliğinin OPEC+ ittifakının bir parçası olarak hala güçlü bir şekilde devam ettiğini ve piyasayı desteklemek için ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi
Petrol üretimini kısan Suudi Arabistan: Rusya ile birlikte güçlü bir ekip olduk

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu müttefiklerinden oluşan ve dünya ham petrolünün yaklaşık yüzde 40'ını pompalayan OPEC+ grubu, fiyatlardaki düşüş karşısında Kasım ayından bu yana petrol üretimini azaltıyor.

İki ülkenin petrol hamlesinin etkisi kısa sürdü

Dünyanın en büyük petrol ihracatçıları olan Suudi Arabistan ve Rusya, fiyatları yükseltmek amacıyla Pazartesi günü petrol arz kesintilerini derinleştirdi. Ancak bu hareket piyasayı sadece kısa bir süreliğine canlandırdı. Çarşamba günü, gösterge Brent vadeli işlemleri varil başına 76,30 dolar seviyesinde neredeyse yatay seyrederek çoğu OPEC ülkesinin bütçelerini dengelemek için ihtiyaç duyduğu varil başına 80-100 dolar seviyesinin altında kaldı.

OPEC, bir fiyat hedefi olmadığını ve hem tüketicilerin hem de üreticilerin çıkarlarını karşılamak için dengeli bir petrol piyasasına sahip olmaya çalıştığını söyledi.

ABD defalarca üretimi artırmalarını istedi

Reuters'ın haberine göre OPEC+ dışındaki en büyük petrol üreticisi olan Amerika Birleşik Devletleri, küresel ekonomiye yardımcı olmak için gruba defalarca üretimi artırma çağrısında bulundu ve Moskova'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Suudi Arabistan'ın Rusya ile işbirliğini eleştirdi. Ancak Riyad ABD'nin çağrılarını defalarca reddetti ve Prens Abdülaziz Çarşamba günü yaptığı açıklamada Rusya ve Suudi Arabistan'ın bu hafta üzerinde anlaştığı yeni ortak petrol üretim kesintilerinin şüphecileri bir kez daha haksız çıkardığını söyledi.

Rusya ile güçlü bir ortağız

OPEC Uluslararası Semineri olarak bilinen ve petrol endüstrisi CEO'larının OPEC ve müttefiklerinden bakanlarla bir araya geldiği toplantıda yaptığı konuşmada Salman, "Pazartesi günü sadece petrol kesintisi kararını uzatmakla kalmadık. Aynı zamanda Rus tarafıyla birlikte hareket etmek oldukça anlamlı oldu" dedi.

Toplantıya katılan bir kaynağa göre Prens Abdülaziz seminerde OPEC+'nın piyasayı desteklemek için ne gerekiyorsa yapacağını söyledi.

Petrol piyasası sıkılaşacak

Uluslararası Enerji Ajansı, kısmen OPEC+ kesintileri nedeniyle petrol piyasasının 2023'ün ikinci yarısında sıkılaşmasını beklediğini açıkladı.

Enerji devi Saudi Aramco'nun patronu Amin Nasser, Çin ekonomisi ve küresel jet yakıtı tüketiminin pandemi sırasındaki düşüşten sonra toparlanmaya devam etmesi nedeniyle orta vadede talep artışı konusunda iyimser olduğunu söyledi. Ancak Morgan Stanley analistleri Çarşamba günü petrol fiyat tahminlerini düşürerek, 2023 yılında stoklarda bir azalma beklerken, OPEC dışı arzın talepten daha hızlı artmasıyla 2024 yılının ilk yarısında bir fazlalık öngördüklerini söylediler.

İlave kesintiler piyasayı dengeler

Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Suhail Al Mazrouei Çarşamba günü gazetecilere yaptığı açıklamada, ilave petrol kesintilerinin petrol piyasasını dengelemeye yardımcı olmak için yeterli olacağını söyledi.

Mazrouei gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu son kesintiler piyasayı değerlendirmek ve piyasa dengesine bakmak için yeterli" şeklinde konuştu. Mazrouei ayrıca BAE'nin zaten kapasitesinin çok altında üretim yaptığı için yeni kesintilere katkıda bulunmayacağını söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Daha büyük bir şey var. Birçok ülkede yatırım eksikliği görüyorum. Belki de yeni gelenleri gelip gruba katılmaya davet etmemiz gerekecek. Dünyanın gelecekte yeterli petrole sahip olmasını sağlamak için ne kadar çok ülkeye sahip olursak işimiz o kadar kolaylaşır. Üreticilerin yüzde 60'ına ya da yüzde 80'ine sahip olduğumuzu düşünün. Kesinlikle daha iyi bir iş çıkarırız"