19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 19.03.2023 23:33 | Son Güncelleme: 19.03.2023 23:50

Piyasalardaki kaos Bitcoin'i yukarı taşıyor: 28 bin doları aştı

ABD'de iki bankanın iflas kararı vermesi sonrası piyasalar karışırken, UBS'in Credit Suisse'i satın alma noktasında ortak paydada buluşması ise piyasalara nefes aldırmak için önemli bir adım olarak görülüyor. Diğer yandan 'kaostan beslenen' Bitcoin Haziran ayından bu yana ilk kez 28 bin doları gördü
Piyasalardaki kaos Bitcoin'i yukarı taşıyor: 28 bin doları aştı

Bankacılık sektöründeki kargaşa, beklenenden daha sıcak gelen enflasyon verileri ve Fed'in agresif faiz artışlarında vites düşüreceği beklentisi Bitcoin'i yeniden yukarı taşımaya başladı. Bloomberg'in haberine göre Bitcoin tüm bu karmaşanın ortasında değerli metallerle birlikte hareket ederek yaklaşık dokuz aydır görülmeyen seviyelere ulaştı, 28 bin doları aştı.

Yılın başından bu yana Bitcoin'in fiyatı neredeyse %70 arttı. Diğer dijital varlıklar da yükseliş yaşandı. Bitcoin'in ardından diğer popüler kripto para Ethereum geçen haftanın başından bu yana yaklaşık %17 arttı ve Solana ve Cardano gibi altcoinler de tırmanışa geçti.

Yatırımcılar geçen hafta piyasalarda yüksek düzeyde belirsizlikle boğuştu. ABD'nin iki yıllık getirileri dalgalalı seyre girerken ve VIX olarak da bilinen korku endeksi 30'un üzerine çıkarken, Bitcoin tüm bu gelişmeleri pozitif olarak üzerine aldı ve yükselişini sürdürdü.

Likidite koşulları genişledi Bitcoin tırmanışa geçti

Marex'in Dijital Varlıklar Eş Başkanı Ilan Solot, yaptığı açıklamada "Bitcoin likidite koşulları ve reel oranlarla ilişkilidir. Reel oranlar düştü, likidite koşulları genişledi ve sanki yeni bir rejime giriyormuşuz gibi görünüyor" dedi.

Kripto paralarla S&P 500 arasındaki korelasyon koptu

S&P 500 Cuma günü %1,1 düştü. Eğer Bitcoin 2022'nin büyük bir kısmında olduğu gibi işlem görmeye devam etseydi, kripto paralar da ABD hisse senetleriyle birlikte düşüş yaşayacaktı. Ancak bu ay, Bitcoin ve türevleri ile S&P 500 arasındaki korelasyon dağıldı.

FalconX'in kurumsal kapsam başkanı David Martin bu kopukluğu şu sözlerle değerlendirdi:

"Bu durumda insanların artık kesinlikle Bitcoin'e baktığını görüyoruz."

Credit Suisse'in satışı kripto paraları yavaşlatabilir

Bir zamanlar dünyanın en sağlam birkaç bankası arasında gösterilen ve İsviçre’nin simgelerinden sayılan Credit Suisse'in UBS'e 3.25 milyar dolara satılması kararının piyasaları rahatlatması beklenirken, altın ve gümüş gibi değerli metallerde yaşanan sert yükselişin durabileceği ve Bitcoin'in de yükselişte vites düşürmesi bekleniyor.