21 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.09.2022 04:30 | Son Güncelleme: 20.09.2022 09:05

Porsche borsada Ferrari’yi geçecek

Volkswagen, Porsche’yi halka açacak. Yatırımcılar Porsche’nin değeri, 2015’te halka açılan İtalyan Ferrari’yi geçebilir mi sorusuna yanıt arıyor
Porsche borsada Ferrari’yi  geçecek

Toyota ile dünyanın en çok otomobil üreten şirketi ünvanı için çekişen Alman Volkswagen, en önemli iştiraklarından biri olan Porsche’yi halka açmaya hazırlanıyor. Hem küresel otomotiv camiasında hem de yatırım bankacıları arasında ortaya atılan soru şu: Porsche’nin değeri, 2015’te halka açılan İtalyan Ferrari’yi geçer mi?

2015 Ekim’inde New York Borsası’nda halka açılan Ferrari ilk gününde 50 dolar civarında işlem görmüştü. Hisselerin çarşamba akşamki değeri 201 dolar, Ferrari’nin piyasa değeri ise 37.7 milyar dolar seviyesindeydi.

Strateji farkları...

Financial Times’ın haberine göre 2 şirket arasındaki en önemli fark yönetim biçimleri. Ferrari eskiden çatısı altında Fiat Grubu ve Agnelli ailesinden bağımsız olarak yönetiliyor. Buna karşılık Porsche’de oy hakkı olmayan yüzde 10’lik hisse satışa sunulacak. VW’nin en büyük hissedarlarından olan Katar Devlet Yatırım Fonu (QIA) ise yüzde 2.5 hisse alacak.

Porsche’nin yüzde 25 hissesi VW’nin en büyük hissedarı Porsche-Piech Ailesi’nde kalırken, diğer hisseler Aşağı Saksonya Eyaleti, sendikalar ve VW tarafından paylaşılacak.
İki şirket arasındaki bir diğer fark da markaların konumlandırılmasında. Bugün Avrupalılar 35 bin euro’ya Mercedes, 65 bin eruo’ya Porsche satın alabilirken, Ferrari’nin etiketi 250 bin euro’dan başlıyor. Ferrari’nin lüks algısı uzak ara daha yüksek.

Buna karşılık Porsche 2021’de 300 binin üzerinde oto satarken, Ferrari’nin toplam satışı 11 bin 250 civarında gerçekleşti. Ferrari 2021’de yüzde 25 olan kar marjını yükseltmeyi hedeflerken, Porsche yüzde 17 olan kar marjını yüzde 19’a çıkartmayı planlıyor. Sonuçta İtalyanlar daha küçük satış adedi ama yüksek kar marjına çalışırken, Almanlar ölçeğe oynuyor. Öyle ki, sadece Porsche’nin elektrikli modeli Taycan’ın satışları Ferrari’nin toplam satışlarının 4 katı.

Yatırım bankacıları, yönetim biçimindeki karmaşıklık nedeniyle Porsche’nin değerleme çarpanlarının Ferrari’nin yüzde 30-40 altında olacağını ileri sürüyorlar. Bu tahmine göre Porsche 80 milyar dolar gibi bir piyasa değerine ulaşacak. Adını açıklamayan büyük bir Tesla yatırımcısı ise şirket değerinin 90 milyar doların üzerine çıkacağı görüşünde.

Bir fikir vermesi açısından otomotivde 5 büyük oyuncunun piyasa değerlerini de not etmekte fayda var: Ford 59 milyar dolar, Mercedes 62 milyar dolar, Volkswagen 85 milyar dolar, Toyota 200 milyar dolar. Lider ise belli: Tesla 950 milyar dolar!